Az orbáni gazdaságpolitikát követi Victor Ponta

Minimálbér- és nyugdíjemelést, illetve olyan költségvetést ígért hétfőn este a miniszterelnök, amely megkíméli – mint fogalmazott – a túlságosan nagy kölcsönök felvételétől az országot. Victor Ponta elismerte, ennek az árát meg kell fizetni, ezért egy sor új adó kivetésére készül a kormány. Az új típusú adók némelyike közvetlenül nem, de közvetve az utca emberét is érinti.orban viktor victor ponta 489 280

A miniszterelnök az Antena3 stúdiójában vázolta kormánya idei gazdaságpolitikáját, amely kísértetiesen hasonlít a Magyarországon alkalmazott „orbáni” receptre: a költségvetési hiányt elsősorban a nagy bevételű óriáscégek megsarcolásával próbálja lefaragni. Egy sor olyan intézkedésről számolt be, amelyek többsége már a nap folyamán kiszivárgott, illetve a pénzügyminisztérium honlapján is megjelent, s amelyektől idén összesen 2,9 milliárd lejes pluszbevételt remélnek.

Ponta megerősítette, hogy idén két lépésben: februártól 750, júliustól 800 lejre nő idén a minimálbér. Emellett már januártól visszamenőleg négy százalékkal emelik a nyugdíjpontot is. Ez utóbbi intézkedés egyébként nem könyöradomány, a Boc-kormány által felelősségvállalással korábban elfogadott nyugdíjtörvény írja elő.ponta

A miniszterelnök elmondta, idén az egyik legnagyobb plusz bevételt a kormány az energiaipari, valamint természeti és ásványi kincseket kitermelő vállalatokra februártól kivetett különadótól reméli. Amit azonban Ponta nem mondott el: a HotNews által idézett piaci források szerint a Romániában tevékenykedő energióriások máris szolgáltatásaik drágításán gondolkodnak. Így tehát – ahogy sok esetben Magyarországon történt – a megsarcolt cégek a lakosságon hajtják be többletköltségeiket.

A kormány emellett mintegy 670 ezer mezőgazdasági kistermelő megadóztatását is tervezi. A saját szükségleteiknél többet termelő gazdák nemcsak adó-, hanem tébékötelesek lesznek, és a független tevékenységből élőkhöz hasonlóan vallaniuk kell az éves jövedelmükről. Az intézkedés az adótörvényköny módosításával egy időben, február elsején lép életbe.

Bár erről a miniszterelnök erről hétfőn este nem beszélt, a kormány plusz bevételt remél a dohányáru jövedéki adójának a tervezettnél hamarabb történő megemeléséről, amelyről hétfőn a Mediafax számolt be. A cigaretta jövedéki adójának július elsejétől kellett volna emelkednie, ám ez már áprilisban bekövetkezik. Az intézkedés természetesen a dohányáru árában is megmutatkozik majd.

Kimaradt?