A hanyagul végzett korszerűsítés miatt döcögnek csigalassúsággal a vonatok

Volt már olyan hónap, hogy 6000 eurót fizetett vissza a CFR az utasoknak a nemzetközi járatok késései miatt. Szentes József, a vasúti társaság utasszállítás részlegének vezérigazgatója szerint a pályakorszerűsítést végző cégek hanyagsága teszi kiszámíthatatlanná a közlekedést.

Megnyugtató a tudat, hogy mindinkább hektikus és kaotikus, egyre szédítőbb ritmusban változó világunkban vannak még biztos dolgok. Így például az ember mérget vehet rá, hogy a Kolozsvár és Bukarest között, Balázsfalván és Segesváron át közlekedő vonat nem a menetrendben megadott időpontban fog megérkezni a célállomásra.

Hogy pontosan mikor fut be a vonat Bukarestbe vagy Kolozsvárra, azt nemhogy a CFR egyetlen alkalmazottja, de valószínűleg maga a fennvaló sem tudja, egy dolog azonban biztos: nem akkor, amikor kellene. Több mint hat év alatt, havi minimum egy utazás tapasztalatai alapján rájöttem, hogy az átlagos késés  egy óra körül mozog, de legutóbbi utam alkalmával kereken két óra volt. Az évek óta fennálló helyzet oka kezdetben az volt, hogy korszerűsítették a Bukarest-Brassó szakaszt, jelenleg pedig Medgyes környékén modernizálják a pályát.

Az elemi logika szabályai szerint, ha egy vonat minden nap áldott nap legalább egy órát késik, akkor a valós menetidő egy órával hosszabb a menetrendben feltüntetettnél, tehát módosítani kell a menetrendet. A CFR személyszállító részlege ezt a mai napig nem tette meg, megkímélendő a tapasztalatlan és gyanútlan utazókat attól, hogy készpénznek véve a menetrendet, esetleg megbeszélést, találkozót, vonatcsatlakozást vagy repülőjáratot késsenek le.

Nem lehet büntetni a cégeket

Ennek az oka az, hogy bármennyire is megnyújtanák a menetidőt, a szerelvények akkor sem tudnák tartani, elsősorban a korszerűsítési munkálatokat végző cégek hanyagsága miatt, amelyeknek munkavégzési stílusa kiszámíthatatlanná teszi a közlekedést – állítja Szentes József, a CFR Călători vezérigazgatója. Elmondása szerint van olyan nemzetközi vonat, melynek indulását órákkal előbbre hozták, ennek ellenére továbbra is rendszeresen késik, a fennebb említett okok miatt.

A megoldást Szentes József szerint az jelentené, ha a kivitelező vállalatokat szankcionálni lehetne az okozott késések miatt, ám ezt nem teszik lehetővé a jelenlegi szerződések, amelyeket a CFR cégcsoport infrastruktúráért felelős tagja kötött. „Számunkra is kellemetlen a helyzet, mivel az utasok elégedetlensége nálunk csapódik le, arról nem is beszélve, hogy havi szinten 4000-6000 eurót fizetünk vissza az utasoknak a késések miatt” – nyilatkozta a vezérigazgató a Maszolnak. Az európai szinten érvényes szabályozás értelmében ha egy nemzetközi vonat fél órát késik, akkor a vasúttársaság köteles a menetjegy árának a felét, egy órás késés esetén pedig a teljes összeget visszafizetni.   

Ezért nincs Intercity Bukarest és Kolozsvár között

Ha a menetrendben a valós menetidők szerepelnének, akkor jó néhány vonatot vissza kellene minősíteni. Az érvényben levő szabályozás szerint egy Intercity vonatnak legkevesebb 60 km/órás átlagsebességgel kell közlekednie, egy Interregio járatnak 45 km/órával. Ezért nem jár már jó ideje Intercity Kolozsvár és Bukarest között. Az aktuális, tehát elméleti menetrend szerint van olyan gyorsvonat besorolású szerelvény, amely 10 óra és 1 perc alatt ér el a kincses városból a fővárosba, a leggyorsabb gyors pedig 9 óra 34 perc alatt teljesíti a 497 km-es távot. Ez utóbbinak 51,9 km az elméleti átlagsebessége, ami azonban puszta teória.

Ha a menetrendben a jelenleginél egy órával hosszabb menetidő szerepelne, akkor az adott vonat átlagsebessége csak 47 km/óra lenne, alig valamivel több az előírt minimumnál, másfél óránál nagyobb csúszás esetén pedig az átlagsebesség 45 km/óra alá csökkenne. A menetrendbe foglalt menetidőnek a valósághoz való igazítása nem érdeke tehát a vasútnak, mert akkor egyes vonatokat gyorsból személlyé kellene visszaminősíteni.

Ennek hatására visszaesnének a bevételek, ugyanis egy másodosztályú Interregio jegy Bukarest és Kolozsvár között 86,90 lej, ellenben a Regio-járaton csak 55,20 lej. Vannak olyan járatok is, amelyeknek az átlagsebessége a menetrend szerint is épp, hogy eléri a minimális szintet. Így például a Transferoviar egyik szerelvénye menetrend szerint 3 óra 16 perc alatt ér el Kolozsvárról Nagyváradra, ami 45,9 km/órás átlagsebességnek felel meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?