Jó évet zárt a székelyföldi turizmus, optimisták a panziósok

Az országos tendenciával összhangban, több mint 8 százalékkal nőtt a turisták által Székelyföldön eltöltött vendégéjszakák száma. „Ha olyan nyarunk lesz, amilyen telünk van, akkor idén sem lesz okunk panaszra” – mondta a Maszolnak Daragus Attila háromszéki vállalkozó, az Antrec faluturisztikai szervezet alelnöke.

8,3 százalékkal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a 2016. január 1. és október 31. közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest, derül ki az Európai Unió luxemburgi székhelyű statisztikai hivatala, az Eurostat napokban közzétett adataiból.

Ezzel a növekedési rátával, ami hajszállal nagyobb az anyaországi mutatónál, ötödik helyen állunk az uniós tagországok között. A legnagyobb arányú növekedéssel Bulgária büszkélkedhet, déli szomszédunknál 18,6 százalékos volt a növekedés. Ennél jobb eredménnyel, 20,3 százalékos plusszal csak egy nem uniós állam, Izland büszkélkedhet.

Kiválóan teljesített a szlovák, a lengyel és a ciprusi idegenforgalom is, a fellendülés eme országokban 16,3, 13,5, illetve 11 százalékos volt. A tíz legnagyobb növekedést produkáló állam közül kilenc közép-kelet-európai, ami szakemberek szerint egyértelműen a geopolitikai helyzet következménye, a nyugat-európai merényletek miatt ugyanis az utazók tekintélyes hányada biztonságosabb, a terrorveszélynek vélhetően kevésbé kitett régiót választott.

A turisztikai nagyhatalmak közül egyedül Spanyolország ért el jelentős, 7,6 százalékos növekedést. A tavalyi év vesztesei Franciaország és Nagy-Britannia voltak. Előbbiben 4, a szigetországban pedig mintegy 4,5 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Olaszország szintén megszenvedte az általános bizonytalanságérzetet, a vendégéjszakák száma lényegében stagnált, a növekedés a fél százalékot sem érte el.

„Ahhoz, hogy egy ország idegenforgalma jól teljesítsen, egy turistára átlagban 6-7 vendégéjszaka kell hogy  jusson, míg nálunk ez csupán 2-2,5. Bulgária jobban teljesít nálunk, mert jobb a tengerpartja. Két olyan nagy piacról vonz látogatókat, ahova mi nem tudunk betörni, Oroszországból és az arab államokból. Itt van a dolgok nyitja” – mondja Gheorghe Fodoreanu, az idegenforgalmi vállalkozások szakmai szervezete, az ANAT vezetőségi tagja.

Optimisták a székelyföldi panziósok

A székelyföldi idegenforgalomnak szintén jó éve volt tavaly, állítja Daragus Attila háromszéki vállalkozó, az Antrec faluturisztikai szervezet alelnöke. „Nyáron főleg a magyarországiak jöttek, de egyre inkább ideszoknak a déli megyékbeli románok is, ami érződik. Télen szinte kizárólag csak ők jönnek. Ennek az oka az, hogy a Prahova-völgye jobb szolgáltatások nyújt, de drágább, akinek kevesebb a pénze, az minket választ. A geopolitikai helyzet is nekünk kedvezett, Törökországba félnek menni az emberek, Németországgal is hasonló a helyzet” – nyilatkozta a Maszolnak a szakember, aki szerint Székelyföldön 7-10 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. „Ha marad ez a tendencia, s olyan nyarunk lesz, amilyen telünk van, akkor idén sem lesz okunk panaszra” – mondja optimistán Daragus Attila.

A jó tavalyi eredmények ellenére a hazai idegenforgalom még mindig jókora lemaradásban van az unoós tagországok többségéhez képest. A Romániánál lényegesen kisebb, gyengébb, de jobban hasznosított idegenforgalmi potenciállal rendelkező Magyarországon 45 millió volt tavaly a vendégéjszakák száma, csakúgy mint Bulgáriában, míg nálunk csak 40 millió. A kontinens első számú idegenforgalmi célországa Spanyolország, 700 millió vendégéjszakával.

Kapcsolódók

Kimaradt?