BRÉKING: betiltotta a táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását

FRISSÍTVE: Betiltotta a marosvásárhelyi táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását és újra a Heinekennek kedvezett! - adta hírül a sörmanufaktúra a Facebook-oldalán posztolt kép mellett. A hírt a cég jogi képviselője, Hajdu Gábor ügyvéd is megerősítette a Maszolnak.

A Facebook-oldalon közölt bejegyzés szerint a bíróság arra kötelezte az Igazi Csíki Sör gyártóit, hogy harminc napon belül semmisítsen meg „minden tárgyat és eszközt”. Mint írják, ezt a döntést annak ellenére hozta meg a román ítélőszék, hogy december 9-én az Európai Márkahivatal másodfokon is székely gyártónak ítélte a márkát. „Az Unió döntését a román bíróság ezzel a döntésével figyelmen kívül hagyta!” – fogalmaznak.

„Ez egy támadás egy székely vállalkozással szemben, amely felvállalta az identitását, a magyar nyelvet és szimbólumai használatát!” – vonják le a következtetést. A bejegyzésben a cég emlékeztet: az Igazi Csíki Sör székelyföldi gyáraiban jelenleg 140 ember dolgozik. 

Lénárd András, az Igazi csíki sört gyártó cég vezetője a Mihír.ro székelyföldi portálnak nyilatkozva csalódottságának adott hangot. "Meg voltam győződve, hogy győz az igazság, de ki kell mondani, ez az ítélet tulajdonképpen egy székelyföldi magyar cég elleni támadás: sokaknak szúrta a szemét, hogy magyarul szólítottuk meg fogyasztóinkat, használtuk szimbólumainkat" - fogalmazott az üzletember. 

FRISSÍTÉS: Az ügyvéd nem érti az ítélet egy részét

Hajdu Gábor, az Igazi Csíki Sört gyártó cég jogi képviselője a Maszolnak elmondta, a marosvásárhelyi táblabíróságon jogerős ítélet született a termék gyártásának és forgalmazásának a letiltásáról, fellebbezési lehetőség nincs. Az ügyvéd megerősítette, hogy az ítélet szerint meg kell semmisíteni az Igazi Csíki Sör gyártásánál használt, ezzel a márkanévvel ellátott eszközöket is. 

Az ügyvéd felidézte, hogy a Heineken 2012-ben indított pert az Igazi Csíki Sör gyártója ellen. A multinacionális vállalat a termék gyártásának és forgalmazásának a leállítását kérte, arra hivatkozva, hogy összetéveszthető a Heineken Ciuc nevű söreivel, jóllehet egyetlen fogyasztói panasz sem érkezett erről az elmúlt két évben. Ebben a perben született pénteken jogerős ítélet, amely a kiközlése után azonnal végrehajtandó.

Hajdu Gábor ugyanakkor emlékeztett arra is, hogy a Heineken az Európai Unió márkavédelmi hatóságánál is perbe hívta az Igazi Csíki Sör gyártóját, de ezt a pert a székelyföldi vállalkozás megnyerte. "Korábban Alicantéban kétszer is számunkra kedvező ítélet született, de a romániai bíróságok kétszer is úgy döntöttek, hogy a márkanév megtéveszti a fogyasztókat. Az európai bíróság döntéseinek szerintünk felül kellene írnia a hazai igazságszolgáltatás ítéleteit” – magyarázta.

Az ügyvéd elmondta: nem érti, hogyan kötelezhette a bíróság a céget arra, hogy a termék előállításánál és forgalmazásánál is használt, Igazi Csíki Sör márkanévvel ellátott eszközöket semmisítse meg, mert szerinte "ilyen a törvényben nincs". Szavai szerint az ítélet indoklásából derül majd ki, hogyan kell alkalmazniuk ezt az intézkedést. "De jelen állás szerint meg kell semmisíteni például a sör tárolására és szállítására használt, feliratozott hűtőládákat és rekeszeket is, amivel igen jelentős kár éri a céget” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy márkanéven, de ugyanazt a terméket állítja majd elő a sörmanufaktúra, és így az alkalmazottak munkahelye is megmarad, az ügyvéd kijelentette: Lénárd András többségi tulajdonos keresi a megoldást arra, hogy ne kelljen elbocsátani embereket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?