Özönlöttek a használt autók Romániába 2016-ban

Hiába a roncsautóprogram, tavaly minden egyes forgalomba íratott új gépkocsira három használt jutott.

Rekordot döntött tavaly a külföldről behozott használt autók száma, derül ki a gépjárművezetői jogosítványokkal és járművek forgalomba íratásával foglalkozó hatóság (DRPCIV) adataiból. 2016-ban 297 290 használt személygépkocsit írattak be a forgalomba, 19 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta 2,1 second-hand autót importáltunk, aminek következtében a gépjárműpark átlagéletkora a 2007-es 11,2 évről 13,5 évre nőtt. Az EU-tagság első évében viszonylag kevés, 124 ezer használt személygépkocsit importáltunk. Rá egy évre aztán látványosan megugrott a forgalomba íratott használt autók száma, 279 ezerre, ami az ezekre kivetett környezetszennyezési adó jelentős mértékű csökkentésének a következménye volt.

 2011-ben, mikor a kormány megemelte a környezetszennyezési adót, a külföldről behozott másodkézből származó járművek száma drámai mértékben visszaesett, 89 ezer darabra. A használt autókkal való kereskedés újabb virágkora 2013-ban köszöntött be, azt követően, hogy ismét változott a törvényi szabályozás.

2016 jó év volt a márkakereskedők számára is, akik 17 százalékkal több új autót adtak el, mint egy évvel korábban, körülbelül 95 ezer darabot. Az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is a Logan volt a legnépszerűbb márka, az idehaza összeszerelt járműből 27 600 darabot adtak el. A Logant gyártó Renault vezetői mindezek ellenére nem lehetnek felhőtlenül boldogok, az eladások ugyanis csak 3 százalékkal nőttek 2015-höz képest, ami a tíz legnépszerűbb márka közül a leggyengébb eredmény.

Az eladási lista második helyén álló Skoda 15, a harmadik Volkswagen pedig 16 százalékos növekedést ért el, előbbiből 8677, utóbbiból pedig 8339 darabot adtak el. Az eladási lista negyedik helyén a Renault áll 6910 járművel. Sikeres évet tud maga mögött a másik romániai gyártókapacitással rendelkező cég, a Ford is, mely 6834 személygépkocsit értékesített, igaz ezeknek egy része nem a craiovai gyárban készült.

 A Ford eladásainak 70 százaléka flottaszerződések keretében talált gazdára. A tavalyi évhez képest legnagyobb mértékben, 54 százalékkal, az Opel eladásai nőttek, a német márkát 5100 vásárló preferálta.

Annak a ténynek, hogy az újgazdag réteg évről-évre egyre népesebb, beszédes bizonyítéka, hogy a tíz legnépszerűbb autómárka közül kettő, a Mercedes-Benz és a BMW prémium kategóriás, ráadásul mindkettő eladásai figyelemre méltó arányban nőttek, 35, illetve 40 százalékkal. Tavaly új Mercedesből 3700, BMW-ből pedig 2770 darabot adtak el a hazai forgalmazók.

Tavaly gazdára talált majdnem 200 elektromos autó is, amiben része volt annak is, hogy az állam 4500 euróval támogatja minden egyes környezetbarát jármű vásárlását.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?