Megszelídíti az ANAF-ot a készülő prevenciós törvény

Jelentősen „megszelídíti” az országos adóhatóságot (ANAF) a kidolgozás alatt álló prevenciós törvény, amelynek lényege: az ellenőrök csak akkor büntethetnek meg cégeket, ha az előzetes figyelmeztetés ellenére sem korrigálják a mulasztásaikat vagy szabályszegéseiket.

A kis- és középvállalkozások minisztériumának csütörtöki közleménye szerint a kormány legkésőbb február 23-án fogadja el a törvény tervezetét. A jogszabály utána a parlamentbe kerül megvitatásra, és várhatóan még a tavaszi ülésszakban elfogadják.

A prevenciós törvény szerint sem az ANAF, sem a munkaügyi felügyelőség ellenőrei nem büntethetnek meg automatikusan cégeket, ha valamilyen szabályszegést tapasztalnak. Első lépésként figyelmeztetik a vállalkozásokat a jegyzőkönyvbe vett rendellenességekre, útmutatóval látják el az illetékeseiket, és határidőt adnak a korrekcióra.

Ez a határidő nem lehet rövidebb hét munkanapnál. Ennek lejártával az ellenőröknek jogukban áll ismét megvizsgálni az adott cég helyzetét. Ha az útmutatóban előirányzott korrekciókat nem végezték el, az ellenőrök kiszabják a törvényben előírt büntetést a vállalkozás vezetőire.

Fontos előírás, hogy ha az ellenőrök a szabályszegés jegyzőkönyvbe vételét követő öt évben egy újabb vizsgálatkor ugyanazt a rendellenességet tapasztalják egy adott cégnél, akkor már figyelmeztetés nélkül újabb bírságot szabhatnak ki. A törvény tervezetét a későbbiekben ismerteti a kormány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?