Rekordot döntött ezen a héten a romániai energiafogyasztás

Tizenöt éve nem látott szintet ért el az energiafogyasztás ezen a héten. A munka javát a széntüzelésű erőművek végzik, a megnövekedett belföldi igény miatt csökken a magyar- és a szerb áramexport. 

A szokatlanul hideg idő miatt másfél évtizedes rekordot döntött az országos energiafogyasztás január 9-én. Az átlagos óránkénti fogyasztás 9750 MW volt, ami, ha kevéssel is, de meghaladta a Toma Petcu szakminiszter által jósolt 9500 MW-os szintet. Előzőleg december 19-én döntött csúcsot az energiafogyasztás, 9575 megawattal. „Ez nagyon nagy fogyasztás, ami közvetlenül a rendszerváltás utáni éveket idézi, amikor még minden működött” – nyilatkozta Octavian Lohan, az országos energiaelosztó vállalat, a Transelectrica elnökségi tagja.

A megnövekedett energiaigény miatt működésbe helyeztek több, a Vajdahunyadi Energetikai Központhoz tartozó, barnaszén-tüzelésű erőművet, melyek, a magas termelési költségek miatt normális esetben nem üzemelnek. Mivel nemcsak az elektromos energia, hanem a gázfogyasztás is rekordit döntött, több vegyes tüzelésű erőművet ideiglenesen teljesen átállítottak pakurára.

A napi gázfogyasztás csúcsértéke 71,2 millió köbméter volt, míg a tavalyi év azonos időszakában, mikor is jóval enyhébb volt az időjárás, 52 és 55 millió köbméter között mozgott. A nyár folyamán hónapokon keresztül egyáltalán nem voltunk rászorulva az orosz importra, jelenleg azonban napi mintegy 16 millió köbméter földgázra van szükségünk külföldről.

A szomszédnál is nagyon fogyott az energia

Az energiaellátó rendszerek csúcsra vannak járatva a szomszédos országokban is, s bár az árak jelentősen megugrottak, Magyarország például 97 eurót is hajlandó lett volna fizetni egy MWT-t, a nagy belső fogyasztás miatt a kivitel jelentősen csökkent az elmúlt napokban. A Transelectrica adatai szerint a Szerbiába exportált energia mennyisége 33, a Magyarországra továbbítotté pedig 48 százalékkal csökkent, míg Bulgária igényét, hogy ideiglenesen román árammal pótolják a műszaki hiba okozta ideiglenes kiesést, a szakminisztérium kapacitáshiány miatt kénytelen volt visszautasítani.

Ezen három ország az idehaza megtermelt energia fő értékesítési piaca, 2016 első kilenc hónapjában körülbelül 100 millió euróra 3,3 TWh elektromos áramot vásároltak, ami az országos termelés 7,5 százaléka.    

A január 5 és 9 közötti időszakban az idehaza megtermelt energia java, 29 százalék, szénből származott. A hőenergia és áram 24 százalékát kőolajszármazékok és földgáz elégetésével állítottuk elő, a vízierőművek a teljes termelés 18 százalékát, a cernavodai atomerőmű a 15 százalékát, a szelerőművek a 13 százalékát adták, 1 százalékát pedig a biomasszát felhasználó erőművek adták. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?