Online egyszerűen: mire jó a „fehér lap” a marketingben?

Sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat új részében azt járja körbe, hogy mi az a "fehér lap" a marketingben és mi szükségünk rá.

Fehér lap? Egy fehér lap legyen része az online marketing stratégiámnak? Ugyan már, mire lehet jó egy fehér lap? A címet olvasva biztos megfordultak ezek a kérdések a fejedben, viszont itt nem egy egyszerű, üres fehér lapról beszélünk.

Mi az a fehér papír?

Az angol „white paper” szavakbó jön, ami szóról szóra lefordítva valóban fehér papírt jelent, viszont kifejezésként használják, főképp a politikában, ahol hivatalos kormánykiadványt vagy kormányjelentést jelent. A tech iparban egy „white paper” leírja egy tehnológia mögötti elméletet. A marketingben pedig egy mélyreható, irányadó és meggyőző tanulmány egy adott témáról, amely bemutat egy problémát és megoldást is kínál rá.

Mire használják a fehér papírokat?

A marketingesek arra használják ezeket a „fehér papírok”-at, hogy oktassák a közönségüket egy problémáról, hogy elmagyarázzák azt és felajánljanak egy megoldást. Tulajdonképpen fejlett problémamegoldó útmutatók. Az ilyen típusú elemzések letöltéséhez általában meg kell adjuk az e-mail címűnket.

Mire nem használják a fehér papírokat?

Termékkatalógusnak. Egy fehér papírnak nem az a célja, hogy elmondd a világnak, hogy a te terméked a legjobb és hogy meg kell vegyék, hanem az a célja, hogy tényekre és bizonyítékokra alapozva legyen meggyőző.

Mi a különbség a fehér papírok és a blogbejegyzések között?

Az előző cikkeinkben már írtunk arról, hogy miért jó és miért fontos blogot vezetni. Viszont ahogy ezt a cikket olvasod, talán felmerül benned az a kérdés, hogy végül is mi a különbség a fehér papírok és a blogbejegyzések között. Itt egy pár alapvető különbség:

  1. A fehér papírokban minimális a marketing üzenet
  2. Lerövidíti a lead generáló folyamatot – Egy blog nagyon erős és oktató kell lenni, viszont beletelik egy kis időbe, amíg elkezd lead-eket generálni. Egy fehér papír le tudja rövidíteni ezt a folyamatot.
  3. A fehér papírok a marketing tudományos dolgozatai – Az olvasók elvárnak egy magas szintű szakértelmet, amely mögött szilárd kutatás áll. Egy jó blog bejegyzés igénybe vehet néhány órát, akár néhány napot. Egy jó fehér papír igénybe vehet néhány hetet vagy akár hónapot.

Miben segítenek a fehér papírok?

  1. Lead generálásban – Ahogy fennebb is említettük, beletelhet egy kis időbe, míg a blogod elkezd lead-eket hozni. Egy fehér papír felgyorsítja ezt a folyamatot. Mivel oktatja a közönséged és meggyőző is, elnyeri az olvasók bizalmát és ráveszi őket, hogy megvásárolják a termékeid vagy szolgáltatásaid.
  2. Megnöveli a hírlevélre feliratkozók számát – A hírlevél minden online marketing stratégia fontos része. Amikor elkezdesz blogolni, fontos hogy az ne az eladásról szóljon és hogy ne legyen tele reklámokkal. Ezért fontos, hogy legyen hírleveled. A hírleveleken kereszül tudsz beszélni a termékeidről vagy szolgáltatásaidról. Ezen kívűl tudod tartani az olvasóiddal a kapcsolatot, stb. Viszont nem mindig egyszerű rávenni őket, hogy feliratkozzanak a hírleveledre. Egy fehér papír ebben tud segíteni. A látogatók tudtára tudod adni, hogy feliratkozás után megkapják azt a bizonyos fehér papírt.
  3. Új életet tud adni a régi blog bejegyzéseidnek – A fehér papírodba be tudsz tenni linkeket, amelyek régebbi blog bejegyzésekhez vezetnek. Ezek a bejegyzések több információt tudnak adni egy bizonyos témáról.

Milyen szabványoknak kell megfeleljen egy fehér papír?

Bárki nevezhet szinte bármit fehér papírnak, viszont ez nem biztos, hogy helyes. Egy jó fehér papír a következőképpen néz ki:

Hossz: Nem kevesebb, mint hat oldal. Lehet akár ötven is, de akkor már érdemes felosztani őket és több fehér papírt csinálni belőle. Legyen benne illisztráció, diagram, táblázat, stb. És referencia.

Struktúra: Legyen egy címlap, tartalomjegyzék, egy gyors összegzés, egy bevezető, több oldal melyen keresztül oktatod az olvasót és amelyen megoldást is kínálsz a problémára, több oldal, ahol olyan példákat adsz, ahol egy cég vagy valaki sikerrel alkalmazta a megoldást és egy befejezés, vagy végső következtetés.

Sűrüség: Egy fehér papíron általában nehéz csak úgy végigfutni. Sőt, az olvasók általában többször kell elolvassák, amíg mindent megértenek belőle.

Formátum: Portré stílusú PDF.

Stílus: Professzionális hangvételű, komoly, jól megszerkesztett.

Mire figyelj oda, amikor fehér papírokat készítesz?

  1. Találd meg a közönséged problémáit – Egy fehér papír magoldásokat kínál. Biztos kell legyél benne, hogy olyan problémákra ajánlasz megoldást, amelyek érdeklik a közönséged. Hogyha megtalálod a legnagyobb problémájukat, és adsz rá megoldást a tanulmányodban, amelyben meglátszik a szakértelmed, akkor biztos lehetsz benne, hogy meg fognak keresni további kérdésekkel, és előbb-utóbb megvásárolják a termékeid vagy szolgáltatásaid.
  2. Árulj el titkokat – Sokan abba a csapdába esnek, hogy nem árulnak el titkokat, mivel azt gondolják, hogy meghallja a konkurencia és el lesi azokat. Viszont élárulni egy pár titkot egy ilyen tanulmányban sokkal jobb, mint kevés információt adni. Árulj el egy pár titkot és egyedi lesz a tanulmányod. Miért legyen ugyanolyan a te fehér papírod, mint az összes többi? Egy pár titok, trükk és ki fog tűnni a többi közül. Ez nem jelenti azt, hogy minden titkot el kell árulj, egy párat, ami nem befolyásolná drasztikusan a céged, ha nyilvános lesz.
  3. Ne legyen sem túl rövid, sem túl hosszú – Ideális esetben legalább hat oldal, viszont ha nagyon hoszúra sikeredik, akkor inkább oszd fel több tanulmányba.

Olvasva ezt a cikket felmerülhet benned a kérdés, hogy ha a fehér papírok ilyen komolyak, hosszúak, akkor ki olvassa el őket? Egyáltalán kit érdekel? Ki veszi a fáradtságot, hogy elolvassa őket? Jogos kérdések. Az igazság az, hogy más tartalmakhoz képest valóban unalmasak. Az is igaz, hogy a legtöbb ember nem akarja elolvasni, viszont mégis elolvassák, mert részletesek, informatívak és ipari szakértők készítették. Mégis feltevődik a kérdés, hogy ha annyira unalmasak, akkor a marketingesek miért használják őket? Azért, mert nagyszerű eszközök úgy a potenciális kliensek számára, mint az eladással foglalkozó munkatársaknak. Segítenek felépíteni a hitelességet és a bizalmat. Emellett meg azok, akik letöltik a fehér papírokat, általában a vásárlási ciklus előrehaladottabb szakaszában vannak.

Tegyük fel, hogy olyan cégnek dolgozol, amely különböző autótípusoknak kínál alkatrészeket és különböző termékeket és írsz egy tanulmányt az autók karbantartásáról. A tanulmányod valószínűleg tele lesz olyan információkkal melyek nagyon hasznosak az olvasóidnak és biztos lesz benne rengeteg olyan új információ is, amire az olvasóid nem is gondoltak. Ezen kívül még biztosan meg fogod említeni, hogy milyen törvényes előírások vannak, stb. Amiután tudják, hogy mivel jár egy autó szakszerű karbantartása, valószínűleg majd vásárolnak tőled olyan termékeket amelyek segítségével karban tudják tartani az autójukat, mert látják, hogy segítőkész, részletes és megbízható forrást kínálsz.

Kapcsolódók

Kimaradt?