Igazságosabbá tették a sepsiszentgyörgyi adófizetést

Differenciált adórendszert vezetnek be Sepsiszentgyörgyön idéntől, az alapján kell az eddiginél több vagy kevesebb ingatlan és terület adót fizetni, hogy az adott utcában milyen az infrastruktúra állapota, történtek-e fejlesztések vagy sem.

Az eddiginél igazságosabb adórendszer bevezetése érdekében a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megváltoztatta a város utcáinak övezeti besorolását. Ennek lényege, hogy többé nem az alapján kell több vagy kevesebb helyi adót fizetni, hogy az ingatlan milyen távol van a városközponttól, hanem hogy az adott utcában milyen minőségű az infrastruktúra.

A sepsiszentgyörgyi helyi tanács pontozásos rendszere alapján egy utca adóövezeti besorolásakor figyelembe vették, hogy az mekkora távolságra van a belvárostól, milyen a közműhálózat, az utak, a járdák és a közvilágítás minősége és a közbiztonság. Ha egy utcában nehézgépjármű-forgalom is áthalad, azt D, vagyis a legalacsonyabb adózási kategóriába sorolták. Emellett a háromszéki megyeszékhelyhez tartozó falvakon is úgy alakították ki az adóövezeteiket, hogy az ott élőknek kevesebb adót kelljen fizessenek, mint a szomszédos községekben. Ezeket az övezeti besorolásokat minden évben felülvizsgálják annak alapján, hogy milyen beruházások történnek, így egy- egy utca magasabb, vagy akár alacsonyabb adózási szintre kerülhet.

Nem hoz többet, de igazságosabb

Számítások szerint az új helyi adózási rendszer nem fog több bevételt hozni a városnak, hanem az eddiginél igazságosabb lesz. Antal Árpád polgármester rámutatott: az elmúlt 5-6 évben jelentős infrastrukturális beruházások valósultak meg Sepsiszentgyörgyön, így ma már nincs nagy különbség egyes városrészek úthálózatának, közvilágításának vagy közszolgáltatásának tekintetében, viszont különbözik egyes utcák infrastruktúrájának minősége, vannak olyan utcák is, ahol időközben megromlott vagy még nem épült ki megfelelő infrastruktúra. Az eddigi adóövezeti besorolás miatt előfordult, hogy két, egymástól tíz méterre lakó család egyforma ingatlanadót fizetett, holott egyikük utcája fel van újítva a másik utca pedig nincs.

A januártól életbe lépett új adóbesorolás révén előfordulhat, hogy egy város szélén lévő, de ipari övezettől távol eső, felújított és közbiztonság tekintetében is jónak mondható utca a jelenlegi D övezetből B övezetbe kerül, így emelkedik a helyi adó mértéke. Egy városközponthoz közeli, de nem elég jó infrastruktúrával rendelkező A övezetben lévő utca viszont leminősül, és kevesebb adót kell fizessenek az ott lakók.

Sepsiszentgyörgyön idén is a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten tartják a helyi adókat. Ugyanakkor érvényben maradtak az eddigi kedvezmények is, tehát aki februárig kifizeti egész éves ingatlan és terület adóját az 10 százalékos-, aki márciusig fizet 5 százalékos kedvezményt kap, a műemlék épületek tulajdonosai nem adóznak, az adó felét fizetik azok a kisnyugdíjasok, akiknek jövedelme kisebb az országos bruttó átlagfizetésnél. Arra biztatják a sepsiszentgyörgyieket, hogy használják az online befizetést, a ghiseul.ro oldalt.

Kapcsolódók

Kimaradt?