Megvan az euróövezethez való csatlakozást lebonyolító bizottság összetétele

Határozatot fogadott el csütörtökön a kormány az euró bevezetését irányító bizottság összetételéről. A döntés értelmében a minisztériumközi bizottságot a kormányfő vezeti majd elnöki minőségben, a két alelnöki funkciót pedig a pénzügyminiszter és a Román Nemzeti Bank kormányzója fogja betölteni. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény értelmében a határozat azt is szabályozza, milyen módon képviseltetik majd magukat az illetékes közintézmények az euróövezethez való csatlakozást lebonyolító testületben. 

A közlemény szerint 2017 áprilisában készül el az euró bevezetésének ütemterve, ennek kidolgozása a minisztériumközi bizottság feladata lesz. 

A bizottságban a következő intézmények képviseltetik magukat: a miniszterelnöki kancellária, a pénzügyminisztérium, a Román Nemzeti Bank, a gazdasági és kereskedelmi minisztérium, a regionális fejlesztési minisztérium, a nyilvános konzultáció és társadalmi párbeszéd minisztériuma, a külügyminisztérium, a munka- és családügyi minisztérium, a tanügyminisztérium, az Országos Statisztikai Intézet, az Országos Előrejelzési Bizottság és a Versenytanács. 

Meghívottként részt vehet a testületben az államelnöki hivatal, a Román Akadémia, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, a szakszervezeti szövetségek és patronátusok, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy-egy küldöttje is. 

A bizottság a civil társadalom bevonásával közvitákat szervez majd. 

Kapcsolódók

Kimaradt?