Kovászna megye is támogatja a vidombáki repülőtér építését

Aktualizálták a vidombáki repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát, így tavasszal elkezdődhet a kifutópályához vezető guruló utak kialakítása, a gépek parkolójának elkészítése és a jelző- és irányítórendszer rendszer szerelése - mondta el keddi sajtóértekezletén Adrian Veştea, a Brassó Megyei Tanács elnöke.

„Még 39 millió euróra van szükség a reptér befejezéséhez. A Brassó Megyei Tanács jövő évi költségvetéséből tízmillió eurót különítettünk el a munkálatokra. A hiányzó 29 millió euróhoz hozzájárul majd a Kovászna Megyei Tanács, valamint a brassói és sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal” - részletezte Adrian Veştea.

A Kovászna Megyei Tanács és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal képviselői is jelen voltak a sajtótájékoztatón és úgy nyilatkoztak, hogy egyenként 3-3 millió euróval támogatják az építkezés folytatását.

„Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a területre vonatkozó törvény elfogadásával ismét folytatódhat ez a Kovászna megye számára is rendkívül fontos beruházás, amelyhez 3-3 millió euróval hozzájárulunk. Azt gondolom, hogy ez egy teszt a helyi hatóságok számára, hogy képesek vagyunk-e közösen megvalósítani egy komoly projektet. Ez egy nagyszerű dolog, hiszen Sepsiszentgyörgyről időben hamarabb el lehet jutni a vidombáki reptérre, mint Bukarestben az Egyetem térről az Otopeni nemzetközi repülőtérre. A mi részünkről minden támogatást megadunk' - jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Jövő évben kiépítjük a kifutópályához vezető guruló utakat, kialakítjuk a helyet a gépek parkolójának, elkészítjük a kifutópálya kanalizálását, illetve felszereljük a jelző- és irányítórendszereket. Ezt követően kell megépíteni az irányítótornyot, az utas terminált a hozzá tartozó gépkocsi parkolóval, a tűzoltóremízt és egyéb kiszolgáló egységet. Úgy tervezzük, hogy az utas terminál csúcsidőben óránként 400 személyt tudjon kiszolgálni, a parkolóban pedig egyszerre három repülőgép férjen el. Később, ha a forgalom megkívánja, mindezeket bővíteni lehet” - mondta el Laurenţiu Matache, a légiforgalmi infrastruktúra részleg vezetője.

George Scripcaru brassói polgármester szerint nagyon fontos, hogy pontosan ismertek legyenek a terv egymást közvető fázisai, hogy meg lehessen tervezni a finanszírozást.

A Brassó-közeli vidombáki repülőtér 2 850 méter hosszú, 45 méter széles kifutópályája már 2014-ben elkészült. Az eddigi munkálatokra a Brassó megyei tanács 24 millió eurót költött. A tanács elnöke szerint a repteret 2020-ban adják át.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?