Megadóztatná a szemtelenül sokat kereső cégvezetőket egy amerikai város

Szerdán dönt az amerikai Portland városának tanácsa arról, hogy megadóztassák az alkalmazottaknál százszor többet kereső cégvezetőket.

Korábban megszavazták a törvényt, amely értelmében jövőtől a vállalatok nyilvánosságra kell hozzák a bértáblájuk arányait, most arra készülnek, hogy a medián béreknél százszor többet kereső cégvezetőkre külön adót vessenek ki. A javaslat szerint százszoros különbség esetén tíz százalékkal több jövedelemadót kellene befizetni, ha pedig kétszázötvenszer nagyobb a fizetés, akkor 25 százalékosat.

Steve Novick városatya és korábbi környezetvédő jogász egy korábbi, kalifornia kezdeményezés ötletét vette át, amit végül nem fogadtak el a nyugati parti államban. A kezdeményezőt ugyanakkor Thomas Pikkety A tőke a 21. században könyve is inspirálta.

Novick elmondta, számára a globális felmelegedés után a gazdasági egyenlőtlenségek jelentik a legnagyobb kihívást, amellyel a társadalomnak meg kell bírkóznia. Véleménye szerint gazdasági és politikai destabilizációhoz vezet a jelenség, "egészségtelen".

Kapcsolódók

Kimaradt?