Kerékpáros nép vagyunk, de csak gyártásban

Bár a biciklihasználat terén lóhosszal vagyunk lemaradva a Nyugattól,  kerékpárgyártásban Európa vezető országai közé tartozik Románia. A hazai bringák zöme Erdélyben készül.

Kilencszáz ezer kerékpár készült tavaly Romániában, ami az hatodik helyezésnek felel meg az Európai Unió tagországainak termelési rangsorában. A legnagyobb bicikligyártó Olaszország, ahol 2,3 millió darabot tett ki a 2015-ös termelés, majd Németország (2,1 millió), Portugália (1,9 millió), Lengyelország (1,2 millió) és Bulgária (940 ezer) következik a rangsorban. Magyarország szintén az EU kilencedik legnagyobb kerékpárgyártója, közel 400 ezer járművel. A hazai termelés az utóbbi néhány évben nőtt meg számottevően, 2013-ban még csak 473 ezer bringát gyártottunk.

Bicikli-alkatrészek terén még jobbak vagyunk, a tavalyi termelés értéke 300 millió euró volt, ami az uniós tagországok össztermelésének 18 százalékát teszi ki. Ennél több alkatrész csak Olaszországban készült, 474 millió eurónyi, ellenben Németországot, ha csak 2 millió euróval is, de megelőzzük. Az alkatrészek termelése szintén meredeken emelkedik idehaza, két év alatt értékben 50 százalékkal nőtt.    

A romániai kerékpárok zöme Erdélyben készül, Déván, ahol a kínai és német tőkével működő Europsort DHS-nek van gyára, illetve Resicabányán, ahol a Madirom Prod működtet üzemet. Ez utóbbi a francia Decathlon tulajdona, amely sportszereket és szabadidős termékeket forgalmazó áruházakat működtet a világ számos országában. A hazai piacot a két fentnevezett vállalat és a szlatinai Mechrom Industry dominálja. A termelés zöme külföldre megy, ezért aztán mindhárom piacvezető cég szerepel az ország 200 legnagyobb exportőrének rangsorában.

Az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 32,6 kerékpár jut 100 háztartásra, ami azt jelenti, hogy az országban körülbelül 2,3 -millió bicikli van, valamivel több, mint személygépkocsi. A kerékpározás népszerűsége növekvőben van, 2014-ben ugyanis még csak 30,5 bicikli jutott 100 háztartásra. A növekedés ellenére a biciklizés hazai presztízse fényévekkel marad el a nyugat-európaitól, a kerékpár infrastruktúra fejlettsége pedig úgyszintén.

Hollandiában például a kerékpárutak teljes hossza 32 ezer km-t tesz ki, Amszterdamban pedig a biciklik száma, 880 ezer, meghaladja a lakosokét, 800 ezer. Országos viszonylatban a lakosság és a kerékpárok számának aránya 99,1 százalék, ami azt jelenti, hogy minden egyes hollandra jut egy. A biciklis nemzetek ranglistáján a második Dánia 80,1 százalékkal, majd Németország (75,8 százalék), Svédország (63,7 százalék), Norvégia (60,7 százalék), Finnország (60,4 százalék) és Japán (56,9 százalék) következik. Idehaza a lakosság kb. 12 százalékának van kerékpárja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?