Nem tetszik a biztosítóknak az RCA-kötvények árának korlátozása

A hazai biztosítótársaságok egyesülete (UNSAR) szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) kötvények árának maximálása sérti a szabadverseny elvét, ezért panasszal fordultak az Európai Bizottsághoz.

Az UNSAR közleménye szerint az RCA-kötvények árának felső határát megszabó kormányrendelet ütközik a biztosítási és viszontbiztosítási üzleti tevékenységet szabályozó európai parlamenti és tanácsi irányelvvel, ugyanakkor megszegi az Európai Unió működéséről szóló szerződés előírásait.

A biztosítótársaságok közleményükben hangsúlyozzák, az európai uniós jogszabályok tiltják az árak maximálását, ha az adott ország nem rendelkezik kidolgozott általános árellenőrzési rendszerrel, márpedig Romániában nincs ilyen.

A közlemény szerint a rendeletet a szállítócégek nyomására fogadta el a kormány. „A közúti fuvarozók azonban olyan válsághelyzetre hivatkoztak, amelyet nem tudtak gazdasági adatokkal alátámasztani" – állítják a biztosítótársaságok, amelyek szerint az elmúlt 9 évben 2,8 milliárd lejes veszteséget könyvelhetett el a hazai biztosítási piac, a kormány által kiadott rendelet nyomán pedig minden bizonnyal tovább nő majd a hiány.

Kapcsolódók

Kimaradt?