A polgári repülés és az atomenergia fizet a legjobban

Két állami vállalat munkatársai a legjobban fizetett hazai munkavállalók, de nem panaszkodhatnak a bérükre az informatikusok és a banki alkalmazottak sem.

A repülésirányítók a legjobban kereső romániai alkalmazottak, derül ki a Ziarul Financiar gazdasági napilap elemzéséből. A polgári légiforgalom ellenőrzésével és irányításával foglalkozó, országos jelentőségű önálló ügyvitelű vállalatként működő Romatsanál tavaly 17 761 lej volt a nettó átlagbér, ami több mint kilencszerese az országos nettó átlagkeresetnek.

A második helyen szintén egy állami vállalat, a cernavodai atomerőművet és a mioveni-i nukleáris üzemanyagot előállító üzemet működtető Nucleoelectrica áll, 7211 lejes átlagfizetéssel. A dobogó legalsó fokára egy bank, az ING került, s a magánszektorhoz tartozó cégek foglalják el a következő hét pozíciót is.

Az ING-nél az átlagbér 7137 lej. Az első tízbe három multinacionális informatikai cég, az IBM (6471 lej), az Oracle (6246 lej) és az Ericsson (5698 lej), egy kőolajipari vállalat, az OMV Petrom (6115 lej) és három hitelintézet került, a Román Kereskedelmi Bank-BCR (5367 lej), a Transilvania Bank (5360 lej) és az Unicredit (5243 lej). Tavalyi nettó 1850 lej volt a romániai átlagbér, aminél a lista tizedik helyén álló Unicredit dolgozói is háromszor többet kerestek.

„A bankszektor hagyományosan jobban fizet az országos átlagnál, mivel a munkatársaink képzettsége is átlagon felüli. Kizárólag felsőfokú végzettséggel rendelkező személyeket alkalmazunk, nálunk csak fehérgallérosok dolgoznak. Az utóbbi években a bankok főleg szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereket vettek fel” – mutat rá Andreea Voinea, a BCR ügyvezető igazgatója a kiemelkedő bérezés okára. A magas képzettség egyébként a top 10-ben szereplő valamennyi cég alkalmazottaira érvényes.

A Petromnak a legnagyobb a béralapja

2015-ben az OMV Petrom Rt.-nek volt a legnagyobb béralapja valamennyi hazai gazdasági társaság közül, 1,95 milliárd lej, mivel a piacvezető kőolajipari vállalatnál nemcsak az átlagbér nagy, hanem az alkalmazottak is sokan vannak. Az ötödik legnagyobb béralappal (783 millió lej) rendelkező cég a Román Posta, ez azonban kizárólag a munkavállalók nagy számának tudható be, a bérek nyomorúságosak, ezért is léptek sztrájkba az alkalmazottak.

Néhány cégnél a béralap tavaly látványosan nőtt az előző évihez képest, ez azonban részben minden bizonnyal az alkalmazottak számának növekedésének a következménye. A legnagyobb, 51 százalékos növekedés a Transilvania Banknál volt, de megugrott a bérekre költött pénz a Leoninál (46 százalék), az Adecconál (46 százalék), az Oraclenál (30 százalék) és az Ericsonnál (28 százalék) is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?