Falugazdász Arad megyében magyar állami segítséggel

A magyar földművelésügyi minisztérium anyagi támogatásával egy falugazdászt alkalmazhat novembertől az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete.

A falugazdász iránti igényt már a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának szeptemberi aradi tanácskozásán megfogalmazta a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete. „A legnagyobb gondunk az agrárkamarák felszámolása. Tehát ezek a kamarák, amelyek eddig a megyei tanácsoknak alárendelve működtek úgy, ahogy, de mégiscsak elláttak egy bizonyos feladatot, most megszűntek. Most nem tudjuk, milyen lesz a szaktanácsadás intézményes rendszere. Ezért kértük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, hogy a minisztériummal közösen próbáljanak lépni, és létrehozni egy falugazdász-hálózatot, még hogyha egyelőre kis léptékkel is, de jó volna elindítani egy ilyen folyamatot” – mondta akkor az ülés után Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke.

A magyar földművelésügyi minisztérium támogatásával elsőként az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete alkalmazhat egy falugazdászt. „A romániai falugazdász-hálózat még kezdetleges. Nagyon kevesen vannak, és nagy területeket kellene ellátniuk, megfelelő feltételek nélkül. Túl sokan vannak ahhoz, hogy azt mondjuk, nem léteznek, de túl kevesen, hogy eredményeket érjenek el” – vélte Kocsik József, az aradi magyar gazdaegylet elnöke. „A magyar mezőgazdasági minisztérium nekünk megadta a lehetőséget, hogy több mint fél évig alkalmazhatunk egy fizetett falugazdászt, és ha beválik, akkor folytatásról is lehet szó.”

Az aradi falugazdász feladatát részben a magyar agrártárca szabta meg. Pályázatfigyelés és -írás, szaktanácsadás, szakmai kapcsolattartás, konferenciák szervezése hárul majd többek között rá – árulta el Kocsik József.

Azért esett a választás az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületére, mert ez az egyik legaktívabb megyei szervezet. Szakmai továbbképzések és konferenciák szervezése, támogatások közvetítése, a magyar fűszerpaprika-termesztés külhoni beindítása, a magyar–magyar gazdatalálkozók megrendezése fűződik a nevéhez, és a bölcsője volt a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának. Szakmai szervezet lévén jogosult az őstermelői igazolványok kibocsátására, országos és európai uniós pályázatokon való részvételhez megkerülhetetlen Arad megyében. Ezért a közel négy és félezer tag között nagyon sok a más nemzetiségű is – tette hozzá Kocsik József.

Falugazdásznak a Debreceni Agrártudományi Egyetemen diplomázás előtt álló arad-gáji Nagy Zsoltot szemelték ki. A szakirányú végzettség mellett a családi hagyományokon alapuló tudásra is támaszkodik a fiatalember. „A nagyszüleim is földművesek voltak, de elvették a földjeiket. Amikor visszakaptuk, a szüleim is ezzel foglalkoztak, én is beletanultam, és most már saját vállalkozást is indítottam" – magyarázta a családi vállalkozásban ötven hektárt megművelő Zsolt. „Szeretnék segíteni a gazdákon, de remélem, hogy én is segítséget kapok a tapasztaltabbaktól” – fogalmazott.Az Arad megyei falugazdász egyelőre kísérleti jelleggel, idén novembertől jövő júliusig látja el feladatát a magyar földművelésügyi minisztérium anyagi hozzájárulásával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?