A Zöld Ház-program keretében megmaradt összegek átcsoportosítását kéri Korodi Attila

Levélben fordult Korodi Attila parlamenti képviselő Cristiana Pașca Palmer környezetvédelmi miniszterhez szerdán a Zöld Ház-programmal kapcsolatosan.

Az RMDSZ-es képviselő arra kéri a minisztert, hogy csoportosítsák át azokat az el nem költött pénzeket azokba a megyékbe, amelyekbe nagyon sok pályázatot tettek le, de az erre kiutalt pénzalapok elfogytak.

A Zöld Ház-programra a Környezetvédelmi Alap mindegyik megyének kiutalt egy bizonyos összeget, amelyből egy adott számú pályázatot tud finanszírozni. Egyes megyékben viszont nem érkezett be a teljes összeg elköltéséhez szükséges pályázat, más megyékben pedig – és ezek között ott van Hargita megye is – rengetegen pályáztak, és a pályázók napokig álltak sorba, sőt egész éjszakákat töltöttek a környezetvédelmi ügynökségek előtt.

Korodi arra is felhívta Palmer miniszter asszony figyelmét, hogy a nagyszámú jelentkezés és a hosszas sorbaállások azt mutatják, egyszerűsíteni kell a pályázati dokumentáció letételének menetét, szükség lenne egy online rendszer kidolgozására.

A Zöld Ház-programot a szaktárca Korodi Attila 2008-as miniszteri mandátuma idején indította. 2012-ben állították le, idén pedig újra kiírták és kibővítették a Zöld Ház Plusz nevet viselő programmal. A klasszikus Zöld Ház-programban megújuló energiaforrásokat felhasználó fűtésrendszerekre, hőszivattyúkra, illetve napkollektorokra lehetett támogatást kérni, a Zöld Ház Plusz programban pedig a környezetbarát építkezést szerették volna szorgalmazni, többek között természetes építőanyagok, környezetbarát szigetelőanyagok és technológiák, energiahatékonyság-növelő rendszerek használatát támogatják. A Zöld Ház-programokra a lakosság és jogi személyek egyaránt pályázhatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?