Emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban

Szeptemberben már a negyedik egymást követő hónapban emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak az euróövezetben és az Európai Unióban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala hétfőn közölt adatai szerint a 19 országot tömörítő eurózónában és a 28 tagú unióban egyaránt 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly szeptemberhez képest. Havi összevetésben az euróövezetben 0,4 százalékos, az unióban pedig 0,2 százalékos emelkedést mértek. A tényadatok összhangban állnak az elemzői várakozásokkal. 

Augusztusban az euróövezetben 0,2 százalékkal, az EU-ban pedig 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben, az előző hónaphoz képest pedig 0,1-0,1 százalékos volt az emelkedés.

Tavaly szeptemberhez képest tíz uniós országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben Bulgáriában (-1,1 százalék), Horvátországban (-0,7 százalék) és Szlovákiában (-0,5 százalék). Tizenhatban emelkedtek, a legnagyobb mértékben Belgiumban (+1,8 százalék), Észtországban (+1,7 százalék) és Ausztriában (+1,1 százalék). Spanyolországban stagnáltak az árak, a legfrissebb brit adat pedig még augusztusról származik. Romániában 0,1 százalékos csökkenésről számoltak be.

Az energiaárak szóltak közbe

Szeptemberben még mindig az energiaárak húzták lefelé az éves inflációt az euróövezetben: 3,0 százalékkal volt olcsóbb az energia, ezen belül a földgáz ára 5,6 százalékkal, a fűtőolajé 12,7 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 2,4 százalékkal csökkent. A szolgáltatások 1,1 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek pedig 0,7 százalékkal drágultak.

Az energiaárakat nem számolva 0,8 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció szintén 0,8 százalékkal növekedett szeptemberben az euróövezetben.

Az előző hónaphoz viszonyítva a maginfláció 0,5 százalék volt. Havi szinten az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára 0,3 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 1,0 százalékkal csökkent, de az energia 1,0 százalékkal, az energiaiparhoz nem kapcsolódó ipari javak pedig 3,1 százalékkal drágultak.

Kapcsolódók

Kimaradt?