Növekszik a háromszéki gazdaság teljesítménye

Növekvő tendenciát mutat a háromszéki gazdaság, a vállalkozóknak sikerült növelniük forgalmukat, profitjukat és alkalmazottaik számát is, derült ki a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara adataiból.

Édler András a kamara elnöke abban bízik, hogy a jövőben a munkavállalók is zsebükben érzik meg a gazdaság növekedését. Ha sikerül újabb cégeket betelepíteni a szépmezői Ipari parkba, verseny alakul ki a munkavállalókért és a gyárak is több fizetést adnak, mivel „van ahonnan”, hiszen elég nagy a profitjuk.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara 23. alkalommal díjazza a legeredményesebb háromszéki vállalkozásokat, így a tavalyi könyvelési mérlegek alapján elemezték a megye gazdaságának teljesítményét és összeállították a 2015-ös év céges toplistáját. Az Éder András által ismertetett adatok szerint Kovászna megyében a 4576 aktív cég összforgalma 5,3 milliárd lej volt, ami 300 millióval több mint egy évvel korábban. A cégek profitja 44 millió lejjel növekedett, tavaly összesen 430 millió lejes jövedelmet valósítottak meg. A háromszéki magánszférában alkalmazottak száma a tavalyelőtti 28.300-ról tavalyra 28.842-re emelkedett.

A kereskedelmi kamara elnöke jó jelnek tekinti, hogy tavaly volt második éve, hogy Háromszéken az ipar volt a vezető ágazat, azaz olyan vállalkozások voltak a legeredményesebbek, melyek hozzáadott értéket termelnek. A forgalom és profit tekintetében az ipart, a kereskedelem, , a szolgáltatások, az építkezés, a mezőgazdaság és erdészet valamint a kutatás és high-tech ágazat követi.

Édler András kiemelte a szolgáltatási ágazatba tartozó, de Kovászna megye kitörési pontjának tartott turizmust, amely tavaly ugyancsak növekedést mutatott 2014-hez képest. Ugyanakkor még van helye a fejlődésnek, hiszen az elmúlt esztendőben Kovászna megye gazdaságának 1,74 százalékát tette ki a turizmus, ami magasabb mint az országos átlag. 2014-ben a háromszéki turizmusban 293 cég tevékenykedett, amelyek 83,4 millió lejes forgalmat és 5 milliós profitot valósítottak meg és 948 alkalmazottat foglalkoztattak, ehhez képest tavaly már 307 cég foglalkozott turizmussal, amelyeknek 92,6 millió lejes forgalom mellett 7,4 millió lejes volt a jövedelmük és alkalmazottaik száma 1064-re nőt.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara által a 2015-ös könyvelési mérlegek alapján összeállított cégtoplistába a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató 901 vállalkozás került be, mondta Édler András, aki szerint üzleti forgalom tekintetében a Baróton bejegyzett, „Brassói Tejgyár” nevű cég az első évi 338 millió lej forgalommal, második a sepsiszentgyörgyi Covalact tejgyár 199 millióval, harmadik a kézdivásárhelyi Zarah Moden nadrággyár 133 millióval.

Tavaly a legjövedelmezőbb háromszéki vállalkozás a Zarah Moden volt, amely 19 millió lejes profitot valósított meg, második legjövedelmezőbb a sepsiszentgyörgyi Olt Textil gyár 14 millió lejes nyereséggel, harmadik helyen pedig a szigetelőanyagot gyártó sepsiszentgyörgyi Arcon 10 millió lejes profittal. Kovászna megye legtöbb embert foglalkoztató magánvállalkozása az RGT nadrággyár (amelynek tulajdonosa tavaly egy cégbe vonta össze nadrággyárait), második a Valkes autóalkatrész gyár, őt követi a New Fashion nadrággyár, mindhárom cég ezernél több munkavállalót foglalkoztat.

A toplistás háromszéki cégek díjátadó gáláját október 27-én a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroom-ban szervezik, mondta Édler András, aki arra ösztönzi a vállalkozókat, párjukkal vegyenek részt a rendezvényen, hiszen bálványosi wellness hétvégét sorsolnak ki köztük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?