„Roncsprogramot” indít a H&M áruházlánc

A H&M csoport februártól új programot vezet be üzlethálózatában: a régi ruhákért olyan kuponokat ad, amelyekkel az üzleteiben új termékeket lehet vásárolni.

A H&M az első ruházati cég, mely nemzetközi használtruhagyűjtést kezdeményez. A cég sajtóközleményéből kiderült, 2013 februárjában a H&M üzletlánc vásárlói a világ mintegy 48 országában válthatják „pénzre” régi ruháikat. Bármilyen ruházati terméket elfogadnak, függetlenül márkájától és állapotától, cserébe pedig levásárolható kuponokat kap a vásárló.

hmA leadott termékeket az I:Collect veszi majd át, amely világszínvonalú tevékenységet folytat, és amely újrahasznosítja majd a régi ruhákat. A cég egy németországi gyűjtőhelyre szállítaná a használt ruhadarabokat, ahol új ruhákat vagy felmosórongyot, valamint az autóiparban használt termékeket készítenek belőlük.

A H&M szerint évente több tonna ruhát dobnak ki a szemétbe, noha 95 százalékukat újra lehetne hasznosítani. „A fenntartható fejlődésért tett lépéseink mind mélyen gyökereznek társadalmi és környezeti felelősségvállalásunkban. Jót szeretnénk tenni a környezetünkkel, ezért most egy kényelmes megoldást ajánlunk vásárlóinknak: a H&M átveszi használt vagy hibás ruháikat” – mondta Karl-Johan Persson, a H&M vezérigazgatója.

A nemzetközi kezdeményezés keretein belül a textilhulladék kiiktatásával a H&M vásárlói hozzájárulhatnak természeti kincsek megőrzéséhez és a környezetszennyezés csökkentéséhez.

Kimaradt?