Rekordösszegű kártérítést akar Amerika a Deutsche Banktól

Az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dollárt követelt csütörtökön a német Deutsche Banktól kártérítésként, mert a jelzáloghitel-válság előtt fedezett nélküli, úgynevezett mérgező (toxikus) kötvényeket forgalmazott.

Az amerikai kormány jogászai és a Deutsche Bank képviselői között tárgyalások folynak arról, hogy a bank rekord összegű büntetést fizessen amerikai ügyfeleknek, a 2008-ban kirobbant jelzáloghitel-válság idejéből származó jelzálogkötvény-viták miatt. Az amerikai igazságügyi minisztérium azért perel, mert az általa képviselt ügyfelek szerint a német központi bank a jelzáloghitel-válság kirobbanása előtt félrevezette a befektetőket, fedezet nélküli kötvényeket adott el nekik.

A The Wall Street Journal információi szerint a tárgyalások még kezdeti szakaszban vannak és az amerikai fél nehéz vitákra számít.

A Deutsche Bank megerősítette a The Wall Street Journalnak a tárgyalások tényét, és bár részletekkel nem szolgált, közleményében leszögezte, a cégnek „nem áll szándékában a potenciális követeléseket az emlegetett összegben megfizetni”.

Az amerikai lap ugyanakkor idézi a német bank jogászait, akik állítólag magánbeszélgetésekben jelezték, hogy a bank legfeljebb 2-3 milliárd dollár kártérítést lenne hajlandó fizetni. A jogászok arra hivatkoztak, hogy 2013-ban már 1,9 milliárd dollár kártérítést fizettek ki amerikai feleknek a jelzálogkötvények miatti követeléseikre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?