Mégsem lesz korlátlanul ingyenes roaming az EU-ban

Évente csupán 90 napig élvezhetik majd a roamingdíj nélküli telefonálást és adathasználatot az uniós polgárok – derül ki az Európai Bizottság új javaslatából.

Az Európai Parlament a múlt októberben fogadta el azt a jogszabálycsomagot, amelynek értelmében 2017. június 15-én végleg eltűnnek a roamingdíjak.

A részleteket mostanra dolgozták ki, s a nyilvánosságra hozott végrehajtási javaslatból kiderül: nem arról van szó, hogy a jövő nyártól bármennyit telefonálhatunk majd külföldön. A dokumentumban ugyanis szerepel egy fair használatról szóló rész is, amelynek célja, hogy kiküszöbölje a trükközést: azt, hogy a felhasználó egy alacsonyabb díjakat alkalmazó országban vásároljon előfizetést, és egy magasabbakat alkalmazóban használja folyamatosan a telefonját.

Ennek érdekében évente 90 napra tervezik korlátozni azt az időszakot, amely alatt nem kell plusz díjat fizetni a roamingért. Egyhuzamban legfeljebb 30 napig lehet majd így használni a többi uniós tagállam mobilhálózatait.

A korlátlan csomagokat használókra ez a kikötés nem vonatkozna, ők annyit mobilozhatnának külföldön a hazai árakon, amennyit egyébként is. Azokat sem érinti ez a kikötés, akik naponta ingáznak két ország között, és mindennap bejelentkeznek saját hálózatukra. Aki túllépi a kvótát, percenként legfeljebb 4 eurocentet fizet majd pluszban a hívásai után. A díj SMS-enként 1, elhasznált megabyte-onként pedig 0,85 cent lesz – írja a HVG.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?