Londoni elemzők: élénkül a világgazdasági aktivitás

Élénkülő globális növekedésre utal a világgazdaság legújabb átfogó aktivitási mérőszáma - közölte pénteken az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzési menedzserindex (BMI) alapján.

elenkulogzdasagA JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét. Decemberről szóló kimutatásában a ház közölte: az összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,1 ponttal 53,7-re - tavaly február óta nem mért magasságba - emelkedett.

A JP Morgan szakelemzői közölték, hogy az általuk képzett gyáripari és szolgáltatási BMI-mutató tavalyi negyedik negyedévi átlaga történelmi visszatekintésben 2,2 százalékos éves szintű világgazdasági növekedési ütemmel konzisztens. A ház számítási modellje szerint azonban a decemberi globális BMI-mutató önmagában ennél is gyorsabb, 2,5 százalékos éves világgazdasági növekedésnek felel meg.

Kimaradt?