Mennyit kerestek tavaly a világ leggazdagabbjai?

Hiába van recesszióban a világ, a leggazdagabbak vagyona összességében nőtt, mintegy 15 százalékkal - derült ki a legfrissebb Forbes-listáról.

A világ leggazdagabb embere 75,2 milliárd dollárjával a mexikói Carlos Slim volt tavaly, bár nem az ő vagyona gyarapodott a legnagyobb mértékben. Bill Gates 62,7 milliárdjával továbbra is második a listán, az ő vagyona 12,6 százalékkal nőtt 2011-hez képest.carlos

A világ száz leggazdagabb emberének a vagyona 241 milliárd dollárral nőtt tavaly - írta a Bloomberg az amerikai Forbes magazinra hivatkozva. A százból 16-an könyveltek el vagyoncsökkenést, a többiek gazdagodtak. 

A világ leggazdagabb embere 75,2 milliárd dollárjával a mexikói Carlos Slim volt tavaly, bár nem az ő vagyona gyarapodott a legnagyobb mértékben. Bill Gates 62,7 milliárdjával továbbra is második a listán, az ő vagyona 12,6 százalékkal nőtt 2011-hez képest. Bill-Gates1

A dobogó harmadik helyén Amancio "Zara" Ortega volt, 22,2 milliárd dolláros vagyona 2012-ben 57,5 milliárdra nőtt, a milliárdosok közül ő zárta a legjobb mérleggel az óévet. 

A divatmágnás Zara tulajdonosnak idén azonban már nehéz lesz hasonló, több mint 60 százalékos gyarapodást produkálnia. Lecsúszott a dobogóról Warren Buffet, befektető, akinek 12 százalékkal nőtt a vagyona, így majdnem 48 milliárd dollárt birtokol. amancio-ortega

Elemzők szerint Buffet azért is csúszhatott le korábbi biztos harmadik helyéről, mert túl sokat adakozott, a CNBC szerint mintegy 3 milliárd dollárt osztott szét, a gyermekei vezette alapítványok között. 

A legifjabb milliárdosok között számon tartott Mark Zuckerberg az év nagy vesztesei közé sorolható, 5,2 milliárd dolláros bukásával. A 28 éves Facebook vezérnek azonban így is maradt 12,3 milliárdja, emellett adományozott félmilliárd dollárt a Szilícium-völgynek oktatási és egészségügyi célokra, és kezdővállalkozásokban fekszik még néhány milliója.

Kimaradt?