Ha József Attila ma élne, maga is a világhálón crowdfundingolna

Ha a huszadik század hajnalán József Attila és költőtársai internetes crowdfunding projektet írtak volna ki egy új verseskötetre, talán házat is vehetettek volna belőle. Legalábbis úgy tűnik, hogy a közösségi finanszírozás hatékonyabb ma, mint amikor ismerősről ismerősre, házról házra kellett járni a megelőlegezett bizalomért. Ezt igazolta Szesztay Péter e-commerce és online marketing szakértő csütörtöki előadása a K+ Közösségi Térben.

A crowdfunfing közösségi finanszírozást jelent: sok ember kis összeggel támogat egy elképzelést, többnyire online módon. A projektek kiírt pontos kampányösszeget célozhatnak meg, és ha azt nem érik be, bukják az összeget, vagy rugalmas gyűjtést is szervezhetnek. Az egyik megoldás szerint kölcsönözhetünk, és ha a projekt sikeres lesz, visszakapjuk a pénzünk, de van, hogy egy ajándékot kapunk a pénzünkért, vagy csak egyszerűen adományozunk, nonprofit alapon.

A közösségi finanszírozás iparága folyamatosan bővül. Kelet-Európában több példa van komoly összegű gyűjtésekre, de ahhoz, hogy egymillió dollárt összegyűjtsünk, rengeteg tényezőnek össze kell állnia. Ezeken különböző tippek megfogadásával javíthatunk – hangzott el Szesztay előadásában.

El kell döntenünk például, hogy mi a célunk, a mi termékünk vagy szolgáltatásunk milyen a piacon lévő többihez képest. A megcélzott közönséget meg kell vizsgálnunk, és beszéni is velük arról, hogy a kitalált projektünk gyógyír-e a problémáikra. Próbát kell tennünk, hogy a termékünk-szolgáltatásunk végül működk-e, és amennyiben igen, el kell adnunk – összegezte a szakember.

Egymillió a cicás kártyapaklira

A két menő honlap erre a célra a Kickstarter és az Indiegogo, de míg előbbi limitált számunkra, az utóbbihoz mindenki hozzáfér. Rengeteg sikersztori van, az első okosórától az első VR-szemüvegig, de sorozat második évadát és cicás kártyapaklit is finanszíroztak tömegek.

Ehhez persze oda kell figyelni arra, hogy jó szöveget írjunk a projekthez (ebből a szempontból József Attila előnyben lenne hozzánk képest), a fotók-videók is fontosak, illetve a netes felületeink frissítése – nem dőlhetünk tehát hátra, hogy várjuk a bedőlő dollárokat. Pontosan meg kell tervezni azt is, hogy milyen ajándékokat adunk a támogatásért cserébe, és odafigyelni arra, hogy alacsonyabb összeget határozzunk meg, hiszen a sikerünkhöz hozzájárul, hogy előzetesen élesben is tesztelhessük a termékeinket vagy szolgáltatásainkat. Ehhez tartozik hozzá az is, hogy korai támogatókat szerezzünk, legyünk jelen a médiában, járjunk startup-eseményekre, legyünk jelen a kibertér minden sarkában.

A gyűjtések 44 százaléka nem éri el a kitűzött összegek ötödét sem, ezért szükséges a sajtó segítségét igénybe venni. Szesztay elmesélte, amikor ők elindították az első kampányukat, négy nap alatt elértek hatezer dollárt, de aztán ellaposodott a kampány. Ez annak tudható be, hogy a médiában megjelentek „Magyar diákok a világsiker kapujában” és hasonló címekkel, de aztán elfogyott a lendület. Éppen ezért estek neki ismét a sajtó zargatásának, nemzetközi lapok figyelmét hívták fel, de az történt, amit a statisztika mutat: ha a kampány elején nem sikeresek, utólag sem lesznek azok – összegezte a tapasztalatokat Szesztay Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?