Victor Ponta: idén még marad az egykulcsos adó

Nem tervezi 2013-ban a kormányprogramban is szereplő progresszív adó bevezetését a Ponta-kabinet. Erről a miniszterelnök beszélt kedden este a Romania TV-ben.

Victor Ponta ugyanakkor biztosította a közvéleményt arról, hogy idén nem várhatók bérlevágások, a közalkalmazottak megkapják a 25 százalékos csökkentés előtti fizetésüket. Emlékeztetett arra is, hogy a nyugdíjakat január elsejétől 4 százalékkal emelték.ponta

Elismerte, hogy a progresszív adó bevezetése vitát váltott ki a Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belül, ugyanis a liberálisok ragaszkodtak a 16 százalékos egységes adókulcshoz. Végül az a kompromisszum született, hogy a 16 százalékos felső adóhatár nem módosul, ám az alacsonyabb jövedelmi kategóriák esetében bevezetik a 12, illetve 8 százalékos adókulcsot.

Ponta nem tudta megmondani, hogy mikorra várható a progresszív adó bevezetése. Úgy fogalmazott: az USL-nek megadatott az az esély,  hogy 2008 után először alaposan átgondolhassa a kormányzati lépéseket. „Nem hónapokban, hanem négy évben gondolkozunk” – jelentette ki.

Kimaradt?