Már csak Obama aláírása hiányzik a 'fiscal cliff' megállapodásról

Az Egyesült Államok republikánus többségű képviselőháza is jóváhagyta (helyi idő szerint) kedd éjjel az úgynevezett „költségvetési szakadék” elkerüléséről kötött kétpárti megállapodást, amely így már csak az elnök aláírására vár. A 257 szavazattal 167 ellenében megszavazott törvénnyel elkerülhetővé váltak a jelentős adóemelések és azok az összesen mintegy 600 milliárd dolláros költségvetési megszorítások, amelyeknek a korábbi tervek szerint január 1-jétől kellett volna életbe lépniük.

Az új törvényt 172 demokrata és 85 republikánus képviselő szavazta meg. A képviselőházban többséggel bíró republikánusok egy napi intenzív politikai mérlegelés után tettek le arról a szándékukról, hogy további mintegy 300 milliárd dollárnyi kiadáscsökkentésekkel módosítsák a megállapodást. A kompromisszumot keddre virradóra elsöprő többséggel jóváhagyó szenátus vezetői ugyanis estére értésre adták, nem hajlandók újra szavazni egy módosított változatról.

Ha a republikánusok nem vonulnak vissza, akkor az a Joe Biden demokrata párti alelnök és a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell által hétfőn kötött megállapodás teljes újratárgyalását tette volna szükségessé, a helyette automatikusan életbe lépő megszorítások pedig újabb recesszióval fenyegették volna a világ legnagyobb gazdaságát. A politikai felelősség mindezért a republikánusokra hárult volna.

obamaA legtehetősebbek megadóztatásának jelszavával két hónapja újraválasztott Barack Obama elnök, aki a döntést jelentős politikai sikereként könyvelheti el, üdvözölte a képviselőházi szavazást, ugyanakkor leszögezte, hogy a történtek után nem kívánja megismételni a tavalyi év megosztó kongresszusi vitáját a hitelfelvételi plafonról.

Fehér házi beszéde után Obama azonnal visszautazott Hawaiira, hogy folytassa szabadságát, amelyet múlt szerdán a kétpárti egyeztetések ellenőrzése céljából szakított meg.

A bejelentésre az ázsiai piacok kedvezően reagáltak szerda reggel: a Hong Kong-i Hang Seng indexe 2,1 százalékkal emelkedett, a dél-koreai Kospi 1,7 százalékkal erősödött, míg az ausztrál ASX 200 1,2 százalékos növekedést mutatott.

Kimaradt?