Szerdától drágul a dohány, a benzin, az alkohol és az áram

A jövedéki adó emelkedése miatt jövőre drágulnak az üzemanyagok, a dohánytermékek, a kávé és a szeszesitalok. Nagyobb lesz 2013-tól a villanyszámla, és több településen nőnek a helyi adók is.

A „luxuscikkeknek” minősülő termékekre kivetett jövedéki adót az Európai Unió szabályozza, emelkedését a lej gyengülése okozta. Idén ezt az illetéket 4,30 lejes, jövőre már 4,52 lejes euróárfolyamon számolják. Ezért a benzin ára a 7 lejhez közelít majd, a cigaretta 50 banival, a kávé ára pedig legalább 2 lejjel drágul.

Az üzemanyagárak emelkedése miatt elképzelhető, hogy a helyi közszállítási vállalatok és taxis cégek is drágítanak a szolgáltatásaikon januártól.dragul

Az elektromos áram január elsejétől 6, július elsejétől pedig újabb 4 százalékkal drágul. Az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) számításai szerint 100 KWh-os havi energiafogyasztásnál 4 lejjel lesz nagyobb jövőre a villanyszámla.

Emellett január elsejétől lép életbe az a sürgősségi kormányrendelet, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy az elmúlt három év inflációjához igazítsák (legtöbb 16 százalékkal) a helyi adókat és illetékeket. Liviu Dragnea kormányfő-helyettes korábban közölte, az adóemelés nem kötelező. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idei utolsó ülésén az emelés mellett döntött.

Kimaradt?