Mégsem adóztatják meg keményebben a francia gazdagokat

Elutasította az alkotmánytanács Franciaországban a szocialista kormányzatnak azt az intézkedését, amely szerint a jövő évtől 75 százalékos jövedelemadóval sújtanák az egymillió eurónál nagyobb éves jövedelemmel rendelkezőket.

Az alkotmánybírósági döntés - amely konzervatív képviselők beadványa nyomán született - negatív hatással lehet Francois Hollande elnök megítélésére, akinek tavalyi választási kampányában az adópolitika kiemelt helyet foglalt el. Miután a kormány döntött a jövő évi költségvetésbe épített adóról, több ismert, magas jövedelmű francia - köztük például Gérard Dépardieu színész - más országba költözött át.Francois-Hollande 2216392b

Az alkotmánytanács indoklása szerint az egymillió euró fölötti bevételt sújtó adó nem felel meg a közterhek egyenlő viselését kimondó elvnek, és nem kellően szabályosak a kiszámításához megszabott előírások sem. A "gazdagadóból" remélt 300 millió eurós éves bevételt a kormány az államháztartási hiány leszorítására szándékozott felhasználni.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök hivatala az alkotmánybírósági döntés szombati bejelentését követően közleményt adott ki, amely szerint a kormány újrafogalmazza és ismét benyújtja javaslatát, de nem változtat az adó mértékén. Több más adóügyi intézkedést az alkotmánytanács jóváhagyott.

Kimaradt?