Küzdenek a burgonyavész ellen a Hargita megyei gazdák

Az elmúlt hónapok viszontagságos időjárási körülményei miatt veszélybe került az idei Hargita megyei krumplitermés. A burgonyavészként ismert betegség a megye teljes területén felütötte a fejét, a szakszerűen gazdálkodó földtulajdonosok azonban elébe mentek vésznek, és időben permeteztek. 

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a Maszolnak elmondta, hogy az elmúlt kéthavi esős idő nemcsak a krumpli növekedésének, hanem a burgonyavésznek is kedvezett. Májusban négyzetméterenként 108 liter csapadék hullott, az átlag viszont 68 liter. Júniusban sem volt jobb a helyzet, a 90 literes átlaghoz képest 130 liter eső esett. A nagy mennyiségű csapadék mellett a gyakori köd is kedvezett a gombás típusú betegség terjedésének.

„Éppen Alcsíkon jártunk, ahol megtekintettük a károkat. Tusnád községben, Csíkszentsimonban és Csíkszentmártonban heves jégesőzések voltak az utóbbi időben. Ennek nyomai sajnos mind a burgonyán, mind a gabonán megmutatkoznak. Jelenleg is küzdenek a gazdák a betegség ellen, ennek egyébként kedvezett az elmúlt kéthetes meleg időszak, de a talaj még mindig nedves. A gazdák többsége szerencsére már májusban megkezdte a védekezést, sokan mostanra már 3-4-szer is permeteztek” – magyarázta Török Jenő.

Hargita megyében jelenleg 8200 hektár szakszerűen megművelt burgonyaföld található. 15 évvel ezelőtt még több mint 14 700 hektáron termesztettek krumplit. A mezőgazdasági igazgatóság vezetőjének elmondása szerint a csökkenő tendencia egyik oka éppen a betegségek megfékezésének nehézsége.

Kapcsolódók

Kimaradt?