Erdélyben készülnek a legnépszerűbb hazai sörök

Minden második fogyasztó Timișoreana, Ciucaș, Bucegi, Neumarkt vagy Noroc sört iszik.

Részben valószínűleg a forró nyárnak köszönhetően, látványosan nőtt a sörfogyasztás tavaly idehaza. Két évvel ezelőtt még csak 74 liter elfogyasztott sör jutott minden egyes romániai polgárra, ami 2015-ben 80 literre ugrott fel. Az öt legkelendőbb márka közül hármat Erdélyben főznek.

A legnépszerűbbek a Tesmesváron gyártott, az erdélyi magyarok által Temesváriként emlegetett Timișoreana, és a brassói Ciucaș. A Canadean piackutató cég adatai szerint mindkettő  piaci részesedése 14,1 százalék, ami azt jelenti, hogy hét eladott üveg vagy korsó sör közül egy Temesvári, egy pedig Ciucaș.

Egy évvel korábban a Timișoreana még egymaga foglalta el a népszerűségi lista első pozícióját, 14,6 százalékos piaci részesedéssel, a Ciucaș pedig 12,6 százalékon állt. Ez utóbbi a 2000-es évek elején még egy regionális márkának számított, jelenleg is folyó intenzív reklámkampánya 2009-ben kezdődött. Mindkét piacvezető márka az Ursus Breweriesé, melynek tulajdonosa a világ egyik legnagyobb gyártója, a dél-afrikai SABMiller.

A harmadik helyen szintén egy tradicionális hazai márka, a Bucegi áll. Ennek piaci részesedése 10,1 százalék, vagyis minden tizedik átlagos hazai fogyasztó Bucegi-et iszik. Utána egy újabb erdélyi termék, a Marosvásárhelyen palackozott Neumarkt következik. A keserű ízével reklámozott Neumarkt népszerűsége egy év leforgása alatt látványosan megnőtt, 2014-ben ugyanis még csak 6,6 százalékos volt a piaci részesedése, ám tavaly már 8,1 százalék.

A Bucegi és a Neumarkt egyránt a holland gigász Heineken tulajdonában van. Az ötödik legkedveltebb hazai sör, 5,7 százalékos piaci részesedéssel a Noroc, melyet a Bergenbier gyárt és forgalmaz. A Bergenbier tulajdonosa egyébként szintén egy multinacionális óriás, a kanadai MolsonCoors.

A piac fele a népszerű márkáké

Az öt legnépszerűbb márka piaci részesedése 52,1 százalék, vagyis minden második sörivó ezek egyikét fogyasztja. A piac fennmaradó részén mintegy 100 márka osztozik, köztük olyan hazaiak, mint az Ursus, a Bergenbier és a Ciuc, illetve számos országban forgalmazott nemzetközi brandek: Heineken, Tuborg, Carlsberg, Holsten.

Az öt piacvezető márka kivétel nélkül közepes, illetve alacsony árfekvésű termék, ami hűen tükrözi a hazai sörfogyasztási szokásokat, ugyanis az idehaza eladott sörmennyiség 53 százaléka pillapalackban forgalmazott olcsó ital. A hazai piacon forgalomba kerülő sör 97 százalékát idehaza főzik, a minőségi, s ennek megfelelően az átlagnál drágább import sörök piaci részesedése minimális.   

Tavaly Romániában 7,6 milliárd lej értékben adtak el sört. A gyártók idén nagyobb bevételre számítanak, mivel a nagy nemzetközi sportesemények, mint a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia mindig fogyasztásnövelő hatásúak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?