Az RMDSZ továbbra is a 16 gazdasági-fejlesztési régió létrehozását támogatja

Nem változott az RMDSZ álláspontja, a szövetség továbbra is a 16 gazdasági-fejlesztési régió létrehozását támogatja - nyilatkozta kedden Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke annak kapcsán, hogy a miniszterelnök bejelentette: a kormány hamarosan napirendre tűzi a régiókról szóló társadalmi vitát.

„Az RMDSZ álláspontja nem változott, továbbra is azt mondjuk, a közigazgatási hatáskörű régiók létrehozása jelenleg alkotmányellenes. A megoldás viszont nem az, hogy egy újabb közigazgatási szintet állítunk fel a megyei és az országos szint között, hanem a gazdasági-fejlesztési régiókat kell átalakítani. Törvényjavaslatunk szerint Romániának 16 gazdasági-fejlesztési régióval kell működnie: ebből Hargita-Kovászna-Maros megyék különálló régióként, Szatmár-Szilágy-Bihar megyék szintén külön régióként. Ez nemcsak pénzügyi, gazdasági meggondolásból, hanem a magyar érdeket is figyelembe véve a legjobb megoldás” – mondta Kovács Péter.

Az ügyvezető elnök szerint a mostani 8 régiós felosztás miatt az ország elesik az európai uniós forrásoktól, szétfejlődés tapasztalható régión belül, hiszen a gazdag megyék tovább gyarapodnak, a szegényebbek pedig lemaradnak. 

Kovács Péter elmondta: az őszi választás tétje az, hogy az új parlament alakulásakor ott tud-e lenni a szövetség, és jó irányba tudja-e befolyásolni a régióátszervezést, vagy csak külső szemlélői lesznek a magyarok a döntésnek, amely Románia gazdasági fejlődését 10-20 évre jelentősen meghatározza. „Bízunk abban, hogy megfelelő súllyal ott leszünk, és ha nem is tudjuk elfogadtatni teljes mértékben elképzelésünket, de fékezőerőt jelenthetünk, meg fogjuk akadályozni, hogy a szélsőséges változatok megvalósulhassanak. Sokszor már ez is nagy eredmény!” – hangsúlyozta.

Kifejtette, az RMDSZ nem tartja rossz ötletnek, hogy most kezdődik a régióátszervezésről szóló társadalmi vita, hiszen választási kampányban a pártok be tudják mutatni saját elképzeléseiket, kampányban pedig a közvélemény is jobban odafigyel a témára. A jelenlegi szakértői kormány nem határozhat az új régiók kialakításáról, ezért a döntés valószínűleg jövő év elején, a társadalmi vita és a parlamenti választás után várható - tette hozzá. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?