Startolnak a roncsautóprogramok: változások lesznek

Június közepétől indulnak a 2016-os roncsautóprogramok, idéntől elektromos és hibrid autók megvásárlását is támogatja a Környezetvédelmi Alap. Az intézmény költségvetéséből a roncsautó- és roncsautó plusz programra ebben az évben összesen 220 millió lejt különítettek el.  

„Továbbra is lesz a klasszikus, jól ismert roncsautóprogram, ez esetben az új autó megvásárlásához nyújtott támogatást egy régi jármű leadásához kötjük. Idéntől a program kibővült: a roncsautó plusz keretében elektromos autók és hibrid autók megvásárlását is támogatjuk, ez esetben nem szükséges, hogy a támogatásért cserébe kivonjanak egy régi járművet a forgalomból. A klasszikus roncsautóprogramra 145 millió lejt különítettünk el, az elektromos és a hibrid autók vásárlásának támogatására, illetve az ezekhez szükséges töltőállomások felszerelésére 75 millió lejt szántunk" – tájékoztatott Jakab István, a Környezetvédelmi Alap elnöke. 

A roncsautóprogramok párhuzamosan működnek, a cél az, hogy minél több környezetbarát autót vásároljanak idén. A program támogatásával idén hozzávetőleg 20 000 régi, környezetszennyező jármű kerülhet ki a forgalomból. 

Az autóbontóba leadott, nyolc évnél régebbi járműért 6 500 lejes értékjegy jár. A klasszikus roncsautóprogramon keresztül vásárolt járművek esetében a 6 500 lejes értékjegyhez hozzáadódhat még egy 750 lejes ökobónusz abban az esetben, ha az új jármű szén-dioxid kibocsátása kevesebb vagy egyenlő, mint 100 g/km. Új hibrid autó vásárlásakor az ökobónusz értéke 1 500 lej. Ha az új autó mindkét feltételnek megfelel, a két ökobónusz hozzáadódik az értékjegyhez.

Az elektromos autók és hibrid autók megvásárlását nem kötik régi jármű leadásához, egy új elektromos autó megvásárlásakor 20 000 lejes támogatás kérhető, míg a hibrid autók esetében 5 000 lej az igényelhető támogatás. Ha egy magán- vagy jogi személy lead az autóbontóba egy 8 évesnél régebbi járművet, és vásárol a fent említett két járművek közül, a 6 500 lejes értékjegy hozzáadódik a 20 000 vagy az 5 000 lejhez, az autó típusának megfelelően. 

A roncsautóprogramok működésének megkönnyítése érdekében egyszerűsítették az igénylés procedúráját, további információkat az intézmény honlapján talál, ugyancsak itt elérhető a programokban részt vevő gyártók, kereskedők és autóbontók listája is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?