Szászfenes lekörözte Temesvárt, Aradot és Nagyváradot

Tavaly Kolozsváron, Sellenberken és Szászfenesen épült a legtöbb lakás Erdélyben. A Szeben-, illetve Kolozs megyei községben 1700 új lakást adtak át, miközben 12 olyan megyében – köztük Hargita, Kovászna és Szilágy –, ahol pang az ingatlanpiac, összesen 3400-at.   

824 új lakást adtak át tavaly Szászfenesen, 9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A visszaesés ellenére Kolozsvár alvóvárosa továbbra is az ingatlanfejlesztők egyik kedvencének számít, csupán hat olyan település van az országban, ahol több lakás épült.

A DTZ Echinox Research ingatlanpiaci tanácsadó vállalat tanulmánya szerint 2015-ben Bukarest lakásállomány bővült a legnagyobb számú egységgel, 3324-gyel. A második helyen egy, a főváros vonzáskörzetében fekvő település, Popești-Leordeni áll, 3269 lakással.

A harmadik legtöbb lakást Kolozsváron építették, 1641 darabot, majd Konstanca és Brassó következik a rangsorban. A hatodik és a hetedik helyen két erdélyi község, a Nagyszebennel határos Sellenberk és Szászfenes áll, 877, illetve 824 lakással. Ezek olyan nagyvárosokat előznek meg, mint Temesvár, Craioiva, Arad és Nagyvárad. A tavalyi év robbanásszerű fejlődést hozott a kolozsvári és a sellenberki ingatlanpiacon, előbbiben 392, utóbbiban pedig 676 százalékkal több lakást adtak át, mint 2014-ben.

A DTZ Echinox Research 15-ös toplistáján, a nagyvárosok mellett további négy kistelepülés szerepel: a Temes megyei Gyarak (447 lakás), a Iași megyei Miroslava (388), valamint a Bukarest vonzáskörzetében fekvő Bragadiru (366) és Otopeni (336). A nagyvárosok közelében található községek, mezővárosok ingatlanpiaci pezsgése nem véletlen, az ingatlanfejlesztőket a viszonylag alacsony telekárak vonzzák, ami relatíve megfizethető lakásárakat eredményez.

Míg Kolozsváron a lakások átlagos négyzetméterenkénti ára kb. 1000 euró, addig Szászfenesen csak 350 euró, 30 000 ezerért már meg lehet vásárolni egy kétszobás lakást. Ezért aztán nem meglepő, hogy a 2011 népszámlálás alkalmával még csak 22 ezer lakost írtak össze a településen, jelenleg azonban, az önkormányzat adatai szerint 30 ezren lakják az ország legnépesebb községét.

A DTZ Echinox Research tanulmányából kiderül, hogy 12 olyan megye van – köztük Hargita, Kovászna és Szilágy - melyekben tavaly alig-alig épültek lakások. Ezekben a lakásállomány 2015-ben 3417 egységgel gyarapodott, megyénként átlagosan kevesebb, mint 300-zal, ami a felét sem éri el a szászfenesi termésnek.

Az Országos Kataszteri Hivatal legfrissebb adatai azt mutatják, hogy országos viszonylatban, Bukarest és Ilfov megye után Temesben volt a legnagyobb az ingatlanvásárlási kedv, az év első öt hónapjában 14 600 tranzakcióra került sor. Sok, 12 ezernél több lakás, ház és telek talált vevőre Kolozsban és Biharban is, ellenben Székelyföldön alacsony fordulatszámon pörög az ingatlanpiac.

Maros megyében, melynek a lakossága nagyjából megegyezik a partiumi megyéével, csupán feleannyi ingatlan cserélt gazdát, 6000-nél alig valamivel több. Hargitában és Kovásznában még kisebb volt a vásárlási kedv, vagy a vásárlóerő, előbbiben 3300, utóbbiban 2900 ingatlan cserélt csupán gazdát május végéig. Kevesebb ingatlant, mint Háromszéken, egyetlen megyében, Gorj-ban vásároltak, 2700-nál alig valamivel többet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?