Nagyon jó évük van a halmi epertermesztőknek

Fúvózenekaros mazsorett-felvonulással indult szombaton a Szatmár megyei Halmi községben az Eperfesztivál, amelyet idén 17. alkalommal szerveztek meg. 

A Szatmár megyei Halmiban 600 hektárnyi területen termesztenek epret. Az itt leszedett 9000 tonna gyümölcs Románia epertermésének 80 százalékát jelenti, amit bel- és külföldön értékesítenek.

Mint minden évben, idén is megszervezték az epertermesztők versenyét, amelyre 21 láda mintával neveztek a helyi termelők. Arról, hogy melyik a jó földieper Halmiban megoszlanak a vélemények. Van aki a piroslóan édes nagy epret szereti, van aki a kisebb savanykásabbat, de olyan is van aki szerint akkor a legjobb, amikor félig érett. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a jó eper termesztésével nagy munka van. A földieper gondozása sok figyelmet és odaadást igényel.

A helyiek szerint úgy kell gondozni őket, mint a gyerekeket. Kockázatos is lehet az epertermesztés, mert egy váratlan fagy vagy egy rossz időjárási jelenség kétévnyi munkát tehet tönkre, továbbá arra is törekedni kell, hogy a leszedett termést 24 órán belül eladják.

A tavalyi év nehézségei után, amikor egy jégeső megtizedelte a termést, a 2016-os év a halmi gazdák számára kedvezőnek ígérkezik, eddig jó és bőséges földiepertermést könyvelhettek el. Az eperfesztivál népszerűsége ellenére napközben a legtöbb termesztő a betakarítással van elfoglalva, mivel a települést ebben az időszakban a viszonteladók is ellepik, akik nagytételben felvásárolják a gyümölcsöt, ami majd Románia számos piacán köt ki.

Halmi mindig híres volt a jó és bőséges földieper terméséről. Régen a Prémium fajtát termesztették a legtöbben, amely formailag, illatban és ízben is kiváló gyümölcs volt. Az egyetlen probléma az volt a fajtával, hogy túlzott sérülékenysége miatt a szállítás sokkal körülményesebbnek bizonyult. Jelenleg a Jolly mondható a legnépszerűbbnek, ez a faj nyerte az epertermesztők versenyét is. Az átlagnál termetesebb földieper, formailag kívánatos, illatban és ízben is kiváló, ugyanakkor nem oly sérülékeny, mint a Prémium.

A földieper termesztésből a Szatmár megyei községnek évente megközelítőleg 6 millió euró bevétele származik. A fóliasátrak alatt gondozott eprek viszonylag hamar megérnek, így már jóval az eperszezon előtt értékesíteni tudják. Bár a szabadon termesztett epernek jobb az íze, viszont előbbiek korai érésük miatt nagyobb hozammal rendelkeznek, mivel magasabb áron tudják azt a piaci hiány miatt értékesíteni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?