Újabb rezsiemelést kapnak az ukránok a pravoszláv húsvétra

Sztepan Kubiv gazdaságfejlesztési miniszter szerdán jelentette be, hogy a jövő hónaptól a gáz egységesen - a különböző tarifákkal és áfával együtt - ezer köbméterenként 6879 hrivnyába, azaz több mint ezer lejbe kerül a lakossági fogyasztók számára. A miniszter hozzátette, hogy az egyházaknak ezer köbméterenként majdnem feleannyit kell fizetniük, kivéve, ha olyan helyiségekben fogyasztják, ahol kereskedelmi tevékenységet folytatnak. 

A nemrég hivatalba lépett új kormány most hozott döntésével nagyjából a duplájára emelte a lakossági gázárat, vagyis Volodimir Hrojszman új miniszterelnök megtette azt a lépést, amit elődje nem volt hajlandó árpilis 1-jétől meglépni. Az Arszenyij Jacenyuk vezette korábbi kormány tavaly szeptemberben úgy határozott, hogy a fűtési szezon ideje alatt, azaz októbertől április végéig a kisfogyasztóknak csak az akkori piaci ár felét kell fizetniük. Kétszáz köbméter havi fogyasztásig a lakosságnak ezer köbméterenkénti 3600 hrivnyás - mintegy 500 lejes - árat kellett fizetniük. 



A jelenlegi kormány túlteljesítette a szakaszos gázáremelést, amit az IMF szabott feltételül az Ukrajnának nyújtott hitelért. Áprilistól ugyanis csak a piaci ár 75 százalékára kellett volna emelni a gáz árát, a Jacenyuk-kormány viszont ezt akkor május 1-jére halasztotta. 

A gázár emelésével egy időben a távhőszolgáltatás díja is jelentősen emelkedik. A hőenergia gigakalóriánkénti ára 652 hrivnyáról (mintegy 100 lejről) 1041 hrivnyára (csaknem 165 lejre) nő Ukrajnában. A lakossági áram fogyasztói ára legutóbb március 1-jétől emelkedett a korábbihoz képest 25 százalékkal. A következő áramdíjemelés szeptember 1-jétől várható. 

A pénzügyminisztérium honlapján olvasható információ szerint jelenleg havi 1378 hrivnya (215 lej) a hivatalosan meghatározott minimálbér Ukrajnában. Az átlagbér a tárca 2015 végi statisztikája szerint országosan 5230 hrivnya (816 lej) volt, a fővárosban, Kijevben elérte a 8486 hrivnyát (1325 lejt).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?