A tervezettnél hamarabb liberalizálhatják a belföldi kitermelésű gáz árát

A tervezettnél hamarabb liberalizálhatják a belföldi kitermelésű gáz árát a lakossági fogyasztók számára - jelentette ki Nicolae Havrilet, a gázár-szabályozó hatóság vezetője szerdán.

Havrilet az Agerpres hírügynökségnek kifejtette, javasolni fogják a kormánynak, hogy hamarabb törölje el a szabályozott árat, mert a gáz nemzetközi ára most már alacsonyabb, mint a román kitermelésűé. A hatóság vezetője nem közölt konkrét időpontot.

Rámutatott, hogy a liberalizálási ütemterv szerint július 1-jétől 10 százalékkal kellene emelni a gáz árát a lakossági fogyasztók számára, de ennek nincs értelme, mert a szabadpiaci árak jelenleg alacsonyabbak.

Romániában jelenleg a lakossági fogyasztók fizetnek még államilag szabályozott árat, az ipari fogyasztók már nem. A kormány tavaly nyáron fogadta el a legújabb liberalizálási ütemtervet, amely 2018 helyett 2021-ig tolta ki a gázár-szabályozás megszüntetésének határidejét.

A hatóság szerdán azt is közölte, hogy május 1-jétől 1,5 százalékkal olcsóbbodik a gáz a lakossági fogyasztók 94 százaléka számára.

Romániában jelenleg naponta 15-16 millió köbméter gázt használnak el a fogyasztók, ebből már 1,5 millió köbmétert, 10 százalékot tesz ki az import nyersanyag. A hatóság vezetői az import növekedését a gáz nemzetközi árának csökkenésével magyarázták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?