Gyengén teljesített az Apple

Ahogy azt már az előzetes várakozásokból sejteni lehetett, különleges negyedéves jelentéssel rukkolt elő a cupertinói cég. Történelmi rekordok helyett ezúttal a kövér mínuszokon volt a hangsúly.

Az Apple eddigi nyaktörő emelkedését megtörő lassulás már érzékelhető volt a korábbi negyedéves eredmények néhány sorában is. A januártól március végéig tartó 2016-os második üzleti negyedévben fordult elő először, hogy nem tudtak megfelelni a szakértői várakozásoknak, miközben minden területen súlyos visszaesést szenvedtek el, és a rövid távú kilátások sem biztatóak.

A cég bevétele valamivel több mint 50,5 milliárd dollár lett, ami 13 százalékkal rosszabb, mint egy évvel ezelőtt. Az elemzők ugyan szintén visszaesést vártak, de a konszenzus ennél lényegesen jobb, 52 milliárd körüli forgalommal kalkulált.

A kevesebből ráadásul még kevesebb maradt, azaz a profitabilitás szintén sokat romlott. Igaz, még mindig tekintélyes rátával büszkélkedhet az Apple, de a most elért 10,5 milliárd dollár meg sem közelíti a tavalyi bő 13,5 milliárdnyi nyereséget - írja a bitport.hu.

Az iPhone-okból az elmúlt három hónapban csak 10,5 millió darabot adtak el, ami 3 millióval kevesebb, mint 2015 első negyedévében. A hanyatlást már korábban megkezdő tabletekből ezúttal majdnem 20 százalékkal kevesebb fogyott, mint 2015 hasonló időszakában. A Macintosh számítógépek megúszták egy "szerény" 12 százalékos buktával az értékesített darabszámok tekintetében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?