Több mint kétezer riasztást adott ki az Unió veszélyes termékekre tavaly

Több mint kétezer riasztást adott ki az unió fogyasztóvédelmi szempontból veszélyes termékekre tavaly, amelyek csaknem kétharmada Kínából származott - közölte az Európai Bizottság a honlapján hétfőn.

A riasztások több mint negyede játékokra érkezett, majd a ruházati és divat termékek következnek 17 százalékkal. A veszély típusát tekintve a vegyi kockázatok voltak a leggyakoribbak, ezek az összes kockázatok 25 százalékát tették ki, majd a balesetveszély következett 22 százalékkal.

A bizottság jelentése szerint előfordult, hogy divatékszerek az emberi szervezetre ártalmas nehézfémeket, nikkelt vagy ólmot tartalmaztak, vagy játékokban mutattak ki termékenységi problémákat okozó műanyaglágyítót.

A legnagyobb kockázatot az unión kívülről érkező, online vásárolt áruk jelentik a bizottság szerint, mivel így egyenesen a megrendelőhöz kerül a termék, anélkül, hogy biztonsági vizsgálaton esne át. Az európaiak több mint 65 százaléka vásárol interneten keresztül, ez a szám 27 százalékkal nőtt 2006 és 2015 között.

Az érintett termékek 62 százaléka származott Kínából. A kínai hatóságok megkapják a kínai termékeket érintő jelzéseket, hogy aztán felvegyék a kapcsolatot a gyártóval vagy az exportőrrel. Eddig 11 540 esetben jártak utána az unióból érkező értesítéseknek és 3748 esetben tettek lépéseket - áll a bizottság tájékoztatásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?