Az új ötdollároson Martin Luther King is rajta lesz

Martin Luther King polgárjogi aktivista arcképe is látható lesz az új amerikai ötdolláros bankjegyeken Abraham Lincoln elnök arcmása mellett - jelentette be szerdán az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma.

A döntést - a bankjegyek külső megjelenésének általános átalakítása keretében - Jacob Lew pénzügyminiszter hozta meg. Az ötdollárosokon eddig a bankjegy mindkét oldalán Abraham Lincoln volt látható, a változtatás után azonban az egyik oldalon Lincoln, a másikon pedig a feketék jogaiért küzdő polgárjogi aktivista lelkész arcképe szerepel majd. A szerdai bejelentés szerint többféle ötdolláros kerül forgalomba: Martin Luther King mellett a híres operaénekesnő, Marian Anderson és az egykori first lady, Eleanor Roosevelt arcképével is nyomtatnak bankókat. Mindhárom személyiséget pályafutása egyik történelmi, vagy nagyon fontos pillanatában örökítik meg.

A Martin Luther Kingről készülő arckép akkor ábrázolja a politikust, amikor - 1963-ban - elmondja híres, "Van egy álmom... " kezdetű beszédét. Marian Andersont egy 1939-es fellépésén örökítik meg, amikor a koncerttermekben még élő gyakorlat volt a szegregáció, azaz az afroamerikaiak elkülönítése és őt is kitiltották még a híres philadelphiai Függetlenség Csarnokából is, s Eleanor Roosevelt aktív támogatásának köszönhette, hogy ő volt az első fekete operanekesnő, aki énekelt a New York-i Metropolitanben, majd állandó tagja is lett a híres operaháznak.

Szerdán egyébként már korábban bejelentették, hogy a tízdollárosokon változatlanul az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, Alexander Hamiltonnak a képmása lesz, a húszdollárosokon azonban "lecserélik" Andrew Jacksont Harriet Tubmanra. Andrew Jackson az Egyesült Államok hetedik elnöke volt és rabszolgákat tartott, az afroamerikai Harriet Tubman pedig a polgárháború idején az északiak oldalán küzdött és rabszolgákat mentett. Harriet Tubman lesz az első afroamerikai, s több mint száz éve az első nő, akinek az arcképe rákerül egy amerikai papírpénzre. 

Az első amerikai kommentárok szerint a nemzeti valuta külsőségeinek megváltoztatása a több etnikumú és multikulturális amerikai társadalom változását is jelzi. "Jó megoldások születtek" - mondta az északkeleti Maine állam republikánus szenátora, Susan Collins. Az új bankjegyeket még 2030 előtt szeretnék forgalomba hozni, ebben azonban a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) mondja ki a végső szót. Lew pénzügyminiszter szerdán ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Barack Obamát követő új elnök és pénzügyminisztere nem veti el a mostani újításokat.

Kimaradt?