Bevásárlóközpontok épülnek az erdélyi gyárak helyén

Egy időben két, egykor nagy presztízsnek örvendő erdélyi vállalat helyén is bevásárlóközpont, illetve tömb- és irodaház épül.

Rohamléptekkel haladnak a munkálatok a lebontott kolozsvári Ursus sörgyár helyén található építőtelepen. A Monostori (Mócok) úton álló gyárat 2010-ben zárta be a tulajdonos, a világ egyik legnagyobb sörtermelőjének számító dél-afrikai SabMiller.

A jó fekvésű, nagy értékű telket két ingatlanfejlsztő cég vásárolta meg, melyek Platinium néven többfunkciós épületegyüttest építenek az egykori sörfőzde helyére. Ebben 320 darab kettő-, három- és négyszobás lakást alakítanak ki, valamint egy 13 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot, melyben egy szupermarket, boltok és éttermek működnek majd. Kialakítanak egy kétszintes mélygarázst is.

A beruházás értékét 25 millió euróra becsülik. A tervek szerint a lakásokat idén szeptemberben kellene átadni, a bevásárlóközpontot pedig december folyamán. Lévén, hogy az épület jelenleg pirosban áll, elképzelhető, hogy csúszni fog az átadás. Az ingatlanfejlesztő az önkormányzat javára lemondott a sörgyári telek egy részéről, ahol négysávos utat alakítanak ki, amely a Monostori utat az új sportcsarnok és a városi stadion környékével fogja összekötni.

Kaufland az Înfrățirea helyén

A kolozsvári sörgyárral nagyjából egy időben bontották le a Ceaușescu-érában a bihari ipar zászlóshajójának számító Înfrățirea szerszámgépgyárat. Ennek a helyére már épült egy Kaufland áruház, valamint több modern dizájnú tömbház, a közelmúltban pedig elkezdődött egy új pláza, iroda- és lakóépületek, illetve egy férőhelyes mélygarázs kivitelezése. Az ingatlanok összterülete 147 ezer négyzetméter lesz, ebből a bevásárlóközpont 32 ezer négyzetmétert foglal majd el. A beruházás hozzávetőleges értéke 60 millió euró.

Az ingatlankomplexum átadását 2017 őszére ígéri az építtető, mely határidő valószínűtlenül közelinek tűnik. Nagyváradon nem ez az első, s minden bizonnyal nem is az utolsó olyan ingatlanfejlsztési projekt, mely egykori üzem helyén valósul meg. Alig néhány száz méterrel odébb, az egykori Exmob bútorgyár helyén néhány éve Lidl diszkontáruház és tömbház épült, s vélhetően meg vannak számlálva a napjai a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcai, évek óta nem termelő készruhagyárnak, illetve a Fő-utcát elcsúfító Clasicor cipőgyár épületének is.   

Sok kolozsvári és nagyváradi nosztalgiával gondol a lebontott ipari létesítményekre, nyerészkedés motiválta tudatos tönkretételt sejteni a háttérben. Tény az, hogy a fejlett országokban nem működnek gyárak városok központi kerületeiben, mivel a magas telekárak miatt gazdaságosabb ezeket a településen kívülre költöztetni, ugyanakkor a központi fekvésű üzemek esetében a nyersanyag és a késztermékek szállítása is nehezen megoldható probléma.   

 

Kapcsolódók

Kimaradt?