A kormány visszavonta a közalkalmazotti bértábla tervezetét

FRISSÍTVE: Lemond Ana Costea munkaügyi miniszter, ha a kormány elfogadja az egységes bértáblát szabályozó sürgősségi kormányrendelet tervezetét – ezt a miniszter tanácsadója, Cosmin Andreica közölte kedden. Szerdán a kormány vissza is vonta a tervezetet.

FRISSÍTÉS: A kormány visszavonta szerdán az egységes bértáblát szabályozó sürgősségi kormányrendelet tervezetét. A kormányszóvivő, Dan Suciu elmondta, a cél az lett volna, ha a szakszervezetek, munkáltatói szövetségek is támogatták volna az elképzelést. A kabinet azt szerette volna, ha a költségvetési-pénzügyi lehetőségekhez igazodva nőhettek volna a közalkalmazotti bérek. Csütörtökön a szakszervezetek és a kormány ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Ana Costea elmondta, ha a dokumentum szerdán a kormány asztalán lesz, lemond. A miniszter tanácsadója elmondta, a tárcavezető nem talált más utat arra, hogy jelezze: nem ért egyet az új közalkalmazotti bértábla tervezetével.

A tervezetet a szakszervezetek is hevesen bírálták, kedden például kivonultak a miniszterrel folyatott egyeztetésről. A munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek jóval magasabb béremelést szeretnének. A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) egyik vezetője a Digi24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a munkaügyi minisztériumnál biztosították, a kormány javaslatát visszavonják.

Az országos szakszervezeti tömb (BNS) hétfőn megosztotta a sürgősségi kormányrendeletet szövegét, amely itt böngészhető.

Mint arról már beszámoltunk, a kormány javaslata szerint a legnagyobb közalkalmazotti fizetés bruttó 15000 lej, a legkisebb 1250 lej lesz augusztus elsejétől. A miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy sürgősségi rendelettel módosítja a kormány az egységes közalkalmazotti bértáblát. Ennek nyomán a közalkalmazottak több mint felének átlagban 5 százalékkal megemelik a fizetését augusztus elsejétől.

A tervezet szerint az államfőnek lesz a legnagyobb a bére: bruttó 15 ezer lej. A szenátorok fizetése 10 ezer lej, az egyetemi tanárok alapbére 5300 lej, a közoktatásban dolgozó pedagógusoké 1700 és 3400 közötti összeg lesz. A háziorvosok bruttó 3400 és 4300 lej között keresnek majd, egy nagyobb régiségű törvényszéki bíró pedig 8600 lejt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?