Az adóellenőrök túlkapásainak ügyében interpellált Moldován József

Az országos adóhatóság (ANAF) ellenőreinek túlkapásai ügyében interpellált a parlamentben Moldován József RMDSZ-es képviselő a pénzügyminiszterhez.

A politikus arról érdeklődött, hogy van-e érvényben valamilyen belső szabályozás, amellyel a minisztérium megakadályozhatja az adóellenőrök visszaéléseit. Interpellációja szerint ugyanis számos a vállalkozók számos túlkapást és hatalommal való visszaélést tapasztalnak az adóhatóság képviselőinek helyszíni ellenőrzéseikor.

„Az adóbefizetők számos esetben tesznek feljelentést az adóellenőrök ellen, azonban ezzel többnyire csak maguknak ártanak, hiszen ugyanazon személyek térnek vissza, akik előzőleg visszaéltek tevékenységi körükkel, és egy sokkal nagyobb büntetést rónak ki az adóbefizető számlájára. Ez a fajta ellenőrző modell nem nyújt biztonságérzetet, sőt egy olyan rendszer kialakítását táplálja, amely nem kedvez semmilyen társadalmi rétegnek” – írta interpellációjában Moldován József.

A képviselő szerint egy egészséges gazdasági környezet kialakulásához a vállalkozóknak biztonságérzetre van szükségük. „Ez csak akkor lehetséges, amennyiben az ilyen jellegű balkáni ellenőrzési módszereket mielőbb kiiktatjuk. Az állam nem élhet vissza az adóbefizető polgárainak jóindulatával csak azért, hogy még több pénzt gyűjtsön az államkasszába különböző büntetések kirovása mentén” – érvelt a politikus.

Moldován József emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ az elmúlt hónapban iktatott egy törvénytervezetet, amelynek célja átszervezni az adóhatóságok működését. A javaslat szerint, az adóhatóság az első ellenőrzéskor ne büntessen, hanem egy olyan cselekvési tervet készíts, amely alapján az adott vállalkozó rendbe hozhatja az általa elkövetett szabálysértéseket, kihágásokat.

„Az adófizetők csak akkor érzik biztonságban maguk, amennyiben olyan intézkedések születnek, amelyek nemcsak az állam, hanem főleg az ők érdekeit szolgálják. Az RMDSZ úgy értékeli, a megingó biztonságérzetet csak akkor lehet helyreállítani, amennyiben olyan jogszabályokat dolgozunk ki, amelyek nevelő szándékúak, és nem táplálják a sunyi, alattomos rendszereket” – fogalmazott Moldován József parlamenti képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?