Bajban a háromszéki tejtermelők

Súlyos értékesítési gondokkal küzdenek a Kovászna megyei tejtermelők. Mintegy 500 felső-háromszéki gazdát ért csapás amiatt, hogy a Covalact tejfeldolgozó egyoldalúan szerződést bont velük, és fokozatosan, április – júniustól nem veszi át tőlük a tejet.

A hoppon maradt kézdiszentléleki, kézdiszentkereszti, lemhényi, berecki, kézdialmási, ozsdolai, martonosi, nyujtódi, szászfalusi és sárfalvi gazdaságok nyári időszakban mintegy 7000 liter tejet termelnek, amit felvásárló hiányában nem tudnak értékesíteni. A probléma várhatóan érinti a rétyi gazdákat is, tájékoztatta lapunkat Könczei Csaba.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint nagyon gyorsan megoldást kellene találni a problémára, zajlanak tárgyalások, de gond az, hogy a térségben működő kisebb tejfeldolgozóknak nincs annyi kapacitásuk, hogy ezt a mennyiséget átvegyék és feldolgozzák. Ötvös Mózes, a Kovászna megyei Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, beadvánnyal fordultak a Covalacthoz, amely azt válaszolta, hogy sok a felső-háromszéken megtermelt tej és veszteséges a tejportermelés, ezért kényszerülnek szerződésbontásra.

A szövetkezetek is megoldást keresnek

A székelyföldi tejtermelők állandósult értékesítési gondjaira a térségben működő szövetkezetek is keresnek hosszú távú megoldást, tájékoztatta lapunkat Orbán Miklós. Az AgroSic Egyesület vezetője szerint februárban „Szövetkezetek Ernyője” jelszó alatt együttműködési megállapodást kötött a Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet, a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet, a Kézdi Lacto Coop Mezőgazdasági Szövetkezet és a SICLand Mezőgazdasági Szövetkezet. Létrehoztak egy szakértői munkacsoportot, amely már kétszer ülésezett és azon dolgozik, hogy kialakítsa a térség tejfeldolgozóinak stratégiáját.

Orbán Miklós szerint dél-tiroli mintára szeretnének kialakítani egy szövetkezeti rendszert és egy magas minőséget képviselő közös székelyföldi védjegyet. Háromszéki mezőgazdasági szakemberek nemrégiben meglátogatták a Dél-tiroli Tejtermelők Szövetségét, amely 9 szövetkezetet és az általuk birtokolt feldolgozókat képviseli. Az ott kialakított rendszerben mintegy 5000 gazda átlagosan 50 eurocentért – az önköltségi árhoz közelítő értéken - adja le a tejet, amit a szövetséghez tartozó, de különböző termékekre szakosodott feldolgozók révén értékesítenek.

Az AgroSic Egyesület vezetője rámutatott, az olaszországi szövetség abban példaértékű, hogy 1968-tól Dél-Tiroli Minőség védjegy alatt értékesítik termékeiket, ezzel nyerték el a vásárlók bizalmát. A háromszéki szakember szerint ezt a modellt kellene követni térségünkben is, vagyis a Kovászna és Hargita megyében működő szövetkezeteket és a székelykeresztúri, csíkszépvízi és illyefalvi feldolgozókat összefogva kialakítani a székelyföldi tejipari védjegyet.

Orbán Miklós szerint céljuk, hogy ne csak papíron létezzen ez a stratégia, hanem válaszokat adjon a problémákra, a jövőbeli együttműködés lehetőségére, a fejlesztésekre és arra, hogy a feldolgozók kiegészítsék egymás tevékenységét és különböző termékekre szakosodjanak, amit a közös védjegy alatt értékesítenek. 

Címlapi illusztrációnk forrása: fabricadelapte.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?