Továbbra is 1,75 százalékon az alapkamat

A pénzpiaci várakozásoknak megfelelően, 1,75 százalékon maradt az alapkamat a bukaresti jegybank igazgatótanácsának csütörtöki kamatdöntése után.

 Legutóbbi tavaly májusban mérsékelték 25 bázisponttal, a mostani 1,75 százalékos szintre az alapkamatot, amely történelmi mélypontnak számít a rendszerváltoás óta.

A román nemzeti bank (BNR) a bankok kötelező valutatartalék-rátáját sem módosította csütörtökön. A BNR januárban mérsékelte 14-ről 12 százalékra a valuta-tartalékrátát. A lej kötelező tartalékrátája a tavaly májusi utolsó kamatcsökkentés óta változatlanul 8 százalék.

A pénzügyi elemzők romániai szövetsége (AAFBR) arra számít, hogy idén egész évben 1,75 százalékon marad az alapkamat, jövőre pedig 2,5 százalékig emelkedhet. Az AAFBR-tagok 90 százalékának véleményét tükröző belső felmérés szerint a jegybank idén év végéig további két százalékponttal, 6 százalékra csökkentheti a lej kötelező tartalékrátáját, amely jövőre változatlan maradhat. Az elemzők a valutatartalék-rátáknál is fokozatos mérséklésre számítanak, amelynek szintje szerintük idén decemberben 10 százalékra, jövő év végéig pedig 8 százalékra csökkenhet.

A statisztikai intézet három hete azt közölte, hogy februárban az éves inflációs ráta Romániában mínusz 2,68 százalékos mélypontra csökkent a tavalyi év második hónapjához képest. A fogyasztói árak átmeneti csökkenése annak tulajdonítható, hogy Romániában január 1-től 24 százalékról 20 százalékra mérsékelték az általános forgalmi adót, ezt megelőzően pedig tavaly év közepén valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát.

A jegybank idén év végéig 1,4 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számol, jövőre pedig 3,4 százalékos inflációra számít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?