Zöld út a parlamentben az RMDSZ által kezdeményezett zöld közbeszerzéseknek

A képviselőház szerdai ülésén megszavazta a Korodi Attila képviselő által kezdeményezett zöld közbeszerzési kerettörvény-tervezetet. A jogszabály lehetővé teszi a közintézményeknek, hogy zöld címkével ellátott szolgáltatásokat, fogyóeszközöket, berendezéseket vásároljanak.

A végszavazást megelőző politikai vita után Korodi Attila elmondta, a tervezet a közintézményeket érinti a leginkább, hiszen lehetővé teszi számukra a minőségi befektetést. „Az állami intézmények a legnagyobb szolgáltatás- és termékfelvásárlók, ezért a mai döntést jelentős előrelépésnek kell tekinteni a fenntarthatóság irányába” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, Románia ezáltal az EU-s közpolitikákhoz zárkózik fel, hiszen jelen pillanatban a közintézmények kis arányban vásárolnak környezettudatosan és a számvevőszék nem ismeri el ezen eljárásokat.

Korodi szerint kifizetődőbb minőség szempontjából egy zöld címkével ellátott eszköz vagy szolgáltatás beszerzése, hiszen ezek élettartama sokkal hosszabbnak bizonyul, mint azon termékeké, amelyek nem tartalmaznak ilyen jellegű címkét. A címke nélküli termékek a legtöbb esetben sokkal több energiafogyasztást, működtetésük pedig a termék élettartama alatt többletkiadásokat eredményez – érvelt a Hargita megyei parlamenti képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?