Péntektől már sokkal könnyebb kifizetni a helyi adókat és a bírságokat

Péntektől jelentősen leegyszerűsödött a helyi adók és a közlekedési vagy más bírságok kifizetése Romániában. Nem kell ugyanis személyesen a polgármesteri hivatalhoz fordulni a ghiseul.ro használatához szükséges regisztrációs adatokért.

A kormányzati portálon 192 nagyobb romániai település lakói eddig is kifizethették a helyi adókat és bírságokat, előbb azonban kérvényezniük kellett a polgármesteri hivataltól a belépési adatokat. Ezt csak személyesen lehetett megtenni, és időigényes is volt.

Most azonban az adófizető a személyi számának (CNP) és a bankkártyája számának megadásával pillanatok alatt megkapja a felhasználói nevet és a jelszót e-mailen a ghiseul.ro portáltól. Miután regisztrált az oldalra, megnézheti, hogy mekkora összeget kell kifizetnie, és néhány perc alatt át is utalhatja a pénzt.

A regisztrációs adatok lekéréshez a személyi szám mellett a nevet, egy telefonszámot és egy e-mail címet kér a portál. Ezután a bankkártya adatait kell megadni.  A rendszer ellenőrzi, hogy a felhasználó valóban „fizetőképes”, és ha igen, akkor elküldi a regisztrációs adatokat. A portál összesen 14 bank által kibocsátott kártyát fogad el. Az adófizető folyószámláját ez a művelet egyetlen lejjel sem terheli.

Itt megtekinthető azoknak a településeknek a listája, amelyek polgárai a ghiseul.ro-n keresztül fizethetik ki az adót és a bírságokat. Érdekesség, hogy Kovászna megyében ez a lehetőség csak a sepsiszentgyörgyieknek és a kézdivásárhelyieknek adott, míg Hargita megyében az összes fontosabb település rácsatlakozott már a rendszerre.

A portál használatához román nyelv ismerete szükséges. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?