Globális kockázati tényezővé vált Trump megválasztása

A kínai gazdaság kemény landolásának lehetősége és Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns elnökké választása is szerepel az egyik tekintélyes londoni gazdaságkutató intézet által a következő egy év legnagyobb világgazdasági kockázatairól összeállított listán.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló, Londonban már csütörtökön hozzáférhetővé vált havi globális előrejelzésének tízes kockázati mezőnyében az első helyen, a legnagyobb - a cég zérótól húszig terjedő skáláján húszas - intenzitású rizikótényezőként a kínai gazdaság esetleges váratlan mértékű lassulása szerepel. A ház ezt nagy valószínűségű, nagyon nagy globális kihatású kockázatként azonosítja.

Az EIU listájának felső tízes mezőnyében szerepel az a lehetőség is, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnöke lesz. Az intézet szerint ennek fő kockázati tényezői közé tartozik, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó mágnás "kivételesen erős ellenszenvvel viseltet" a szabadkereskedelemmel, különösen az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezménnyel (NAFTA) szemben.

Az EIU londoni elemzői szerint ha Trumpot elnökké választják, ez az ellenséges hozzáállás gyorsan kereskedelmi háborúvá eszkalálódhat, különösen akkor, ha Trump magára haragítja Mexikót és Kínát.

A cég elemzői közölték: nem számolnak azzal, hogy Trump az elnökválasztáson vereséget mér legvalószínűbb demokrata versenytársára, Hillary Clintonra. A ház ugyanakkor kockázatokat lát erre az előrejelzésére, különösen abban az esetben, ha a választások előtt terrortámadás éri az Egyesült Államokat, vagy ha az amerikai gazdaságban hirtelen visszaesés kezdődne.

Trump elnökké választását az EIU mérsékelt valószínűségű, de jelentős kihatású, a húszas skálán 12-es intenzitású kockázati tényezőként tartja nyilván.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?