Újabb javaslatokat fogalmazott meg az IMF Romániának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége az idei román államháztartási hiány mérséklését és a jövő évtől tervezett áfacsökkentés halasztását javasolta hétfőn.

Az IMF bukaresti delegációja hétfőn zárta látogatását. Románia 2009 és 2015 között három hitelszerződést kötött a washingtoni pénzintézettel. A legutóbbi tavaly ősszel járt le, ezért az IMF most már csak évente egyszer látogat Romániába.

Reza Baqir, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: Romániának az idén 2,5 százalékra kellene mérsékelnie államháztartási hiányát a tervezett GDP-arányos 3 százalékról. Az IMF jövő évre 2 százalékos, 2018-ra pedig 1,5 százalékos államháztartási hiányt javasolt - írta az Agerpres hírügynökség.

A nemzetközi pénzintézet szerint Románia akkor tudja teljesíteni ezeket a számokat, ha a bukaresti kabinet elhalasztja a január 1-től tervezett újabb áfacsökkentést. A kormány 20 százalékról 19 százalékra akarja mérsékelni az áfát, miután az idén januártól 24 százalékról csökkentették 20 százalékra.

Az IMF előrejelzése szerint a gazdaság az idén 4,2 százalékkal, a jövő évben 3,6 százalékkal fog nőni, főleg a belföldi fogyasztásnak köszönhetően. Baqir úgy vélte, a világgazdasági válság után visszanyert makrogazdasági stabilitást az esetleges túlzott deficit mellett az a  törvénytervezet is fenyegeti, amely lehetővé tenné a jelzáloghiteleseknek, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. A tervezetet már elfogadta a parlament, de az államelnök visszaküldte, és jelenleg ismét a törvényhozói testület asztalán van. A törvénytervezet ellen élesen tiltakoznak a bankok.

Kapcsolódók

Kimaradt?