Megcsapolja a kocsmák bevételét a cigistop, de nem jutnak csődbe

A forgalom mintegy 5 százalékos csökkenésével számolnak a lokálok tulajdonosai a dohányzásellenes törvény életbe lépés után. Hasonló bevételkiesést okozott a vendéglátóiparban a tiltás bevezetése más EU-tagállamokban is.

Románia lakosságának mintegy negyede dohányzik, az 5 millió nikotinista évente 13-14 milliárd lejt költ a szenvedélyére. A piacot három multinacionális vállalat, a Philip Morris, a British American Tobacco és a Japan Tobacco International uralja. A cégek képviselői egyelőre elzárkóztak annak felbecsülésétől, hogy mennyire fogják megérezni a március 16-án életbe lépő dohányzási tilalmat.

A vendéglátóipari vállalkozók a forgalom kismértékű csökkenésére számítanak. Cseke Róbert, a Kolozsvár központjában található Soviet nevű bár tulajdonosa reméli, hogy a visszaesés nem éri el a 10 százalékot. Emlékeztetett, hogy nem sokkal a törvény életbe lépése, március 17-e után meg lehet majd nyitni a teraszokat, őszig pedig a dohányosok meg fognak barátkozni szerinte az új helyzettel.

„Hétvégenként szerintem nem lesz gond, az egész heti munka után az emberek elmennek szórakozni akkor is, ha nem lehet dohányozni a bárokban, klubokban. Nálunk a forgalom jelentős része délelőtt bonyolódik, amikor kávézni térnek be a vendégek. Én inkább emiatt aggódom, mert a kávézás sokaknál nagyon szorosan összefügg a cigarettázással. Szerintem a kezdeti időszakban a visszaesés 5 és 10 százalék között lesz, de megtörténhet, hogy kevesebb. Most, hogy megengedett a dohányzás, a kezet hol a cigaretta, hol az üveg foglalja le, de ha az előbbi már nem lesz, több idő jut az üvegre” – nyilatkozta a Maszolnak a vállalkozó.

Nem éri meg kijátszani a törvényt

Cseke Róbert szerint ugyanakkor a lokálokat nem csupán az italfogyasztás csökkenése miatt éri majd veszteség a füststop bevezetését követően. A sörözők és bárok bevételének nem elhanyagolható részét a cigarettaeladás teszi ki, valamint az a pénz, amit a dohányipari vállalatoktól, promóciós akciók fejében kapnak.

A dohányzási tilalom életbe lépését követően ezek a bevételek számottevően csökkenni fognak, ám hogy milyen mértékben, azt egyelőre csak találgatni lehet. Annak ellenére, hogy Romániában nagy hagyománya és kultusza van a szabályok kijátszásának, Cseke Róbert nem tart attól, hogy a lokálok egy része megpróbálja majd kijátszani, tisztességtelen előnyre téve szert. „Nem éri meg, nagyon szigorúak a büntetések” – mondja.

Hasonlóan vélekednek a bukaresti vendéglátóipari szakemberek is. „Az első két-három hónapban maximum 3-5 százalékos visszaesésre kell számítani. A dohányosok egy része ritkábban tér majd be, illetve kevesebbet marad, azonban a nemdohányzók ugyanúgy jönnek majd, mint eddig” – mondja Dragoș Petrescu, a City Grill és a Trattoria Buongiorno étkezdeláncok tulajdonosa.

Romániában az éttermek, sörözők, bárok és egyéb szórakozóhelyek forgalma évi 7 milliárd lej körül mozog. Az Európai Unió 28 tagállama közül 17-ben tilos a dohányzás zárt közterületen, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tiltás bevezetése 5 százalék körüli bevételkiesést okoz a vendéglátóiparnak. Ez azt jelenti, hogy idehaza éves szinten 350 millió lejes visszaesésre számíthat az ágazat.    

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?